-На Вінниччині ситуація з вірусом COVID-19 контрольована. Як повідомлялося раніше,  в області зафіксовано дві підозри на гостре респіраторне захворювання спричинене коронавірусом COVID-19. В обох випадках результат на коронавірус негативний, - наголошує Людмила Грабович.

На Вінниччині визначено 22 медичні заклади, в які надаватимуть допомогу у разі виявлення випадків коронавірусу. В таких лікарнях розгорнуті інфекційні відділення, створені окремі боксовані палати, також є палати інтенсивної терапії.

-Палати інтенсивної терапії обладнані апаратами штучної вентиляції легень, інфузоматами, пульсоксиметрами, які визначають концентрацію кисню в крові. Наявна також апаратура, що слідкує за станом пацієнта – фіксується дихальні процеси, частота серцевих скорочень. Усі інфекційні відділення забезпечені ліками, засобами індивідуального захисту, а також дезінфікувальними розчинами, - додає заступник директора ДОЗ Надія Марусяк.

Посадовець підкреслила, що такі засоби індивідуального засобу як маски повинні носити ті люди, що мають ознаки респіраторного захворювання та ті, що за ними доглядають й медичні працівники. Маски можуть створювати фальшиве відчуття безпеки. Важливо вживати необхідні заходи безпеки – мити руки, використовувати антисептики.

Надія Марусяк також нагадала про маршрут пацієнта у разі виявлення ознак ГРВІ.
-Якщо у вас підвищена температура, понад 38, сухий кашель та відчувається утруднене дихання – потрібно терміново звертатися телефоном до сімейного лікаря, який після консультації та огляду визначиться із подальшим маршрутом – лікуватися вдома чи пацієнт буде скерований в медичний заклад для надання йому допомоги. У вихідний або святковий день варто звернутись на «гарячу лінію» 103, де можуть надати необхідну консультацію. За потреби надання екстреної медичної допомоги, буде викликана спеціальна бригада, яка огляне пацієнта і доправить в медичний заклад.

Вінницький лабораторний центр МОЗ України уже отримав тест-системи, які будуть діагностувати коронавірус. Зараз проходить перевірка такої системи й уже починаючи із завтрашнього дня ми зможемо її використовувати в роботі.

Людмила Грабович наголосила, що ситуація в області повністю контрольована. Не потрібно створювати панічні ситуації, але дотримуватись правил безпеки, які визначені ВООЗ та МОЗ.

-Область забезпечена необхідними тест-системами, лікувальні заклади забезпечені засобами захисту. Ці резерви постійно поповнюються. Користуйтесь лише перевіреними, офіційними джерелами інформації, а це сайти обласних державних адміністрацій, міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я, – наголосила Людмила Грабович.