Директор КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1»  Костянтин Сергійович Ліваковський зазначає, що колектив в умовах епідемії працює, як ніколи, злагоджено.

«Карантинні заходи дали нам можливість підготуватися до пікового навантаження. На даний час до ліквідації спалаху захворювання на Covid-19 задіяні: інфекційне відділення на 45 ліжок й увесь його персонал  (лікарський, середній та молодший); реанімаційне відділення з усім персоналом, а також приймальне відділення, рентген-кабінет. Як опорна лікарня для пацієнтів з Covid-19, ми вже створили пункт сортування, де наші лікарі проводять тестування осіб з підозрою на коронавірус та тих, хто перебував  у контакті з хворими, у яких вже виявлено хворобу».

На даний час 38 лікарів цього закладу задіяні у наданні медичної допомоги пацієнтам, що мають підозру або встановлений діагноз – коронавірусна інфекція.  Це тепер є їхньою  основною роботою. На консультації  залучаються вузькі спеціалісти з інших відділень.

Костянтин Ліваковський  зауважив, що зазвичай в інфекційному відділенні лікуються 32-34  пацієнти,  але за даних обставин кількість інфекційних ліжок  збільшено до 81.

«У неврологічному відділенні приймаємо хворих на коронавірусну інфекцію із неврологічними патологіями та підозрою на ковід-19,  також працює пульмонологічне відділення для пацієнтів  без ковід-інфекції та реанімаційне відділення – на 9 ліжок. Тобто, ми маємо потужності для лікування більшого потоку пацієнтів. Обов’язково проводимо розмежування потоку хворих. Планування нам дозволяє забезпечити ізолювання пацієнтів із небезпечними інфекціями», - зазначає директор опорного закладу.

Загалом по лікарні  зараз стаціонарно лікується 71 пацієнт, з них інфекційних пацієнтів на сьогодні  34, а загальна потужність лікарні 310 ліжок, тож є серйозний запас – увесь 5-й поверх 5-ти поверхового корпусу повністю звільнений та зарезервований під можливе збільшення кількості пацієнтів. Про індивідуальні засоби захисту для лікарів  керівництво «Вінницької міської клінічної лікарні №1» дбає постійно.

«На даному етапі ми перестали працювати «з коліс», як це було раніше, коли засоби індивідуального захисту роздавалися у відділення одразу після їх отримання, щоб поповнювати запас, – розповідає Костянтин Ліваковський. Відучора ми вже почали працювати «на склад», формуючи резервні запаси , тож навіть при різкому збільшенні навантаження на лікарню, буде чим захистити персонал».

Керівник закладу стверджує, що захисних костюмів є достатньо, а в реанімаційне відділення, де лікуються особливо важкі хворі, захисних костюмів видається більше і вони підлягають заміні навіть частіше, ніж це передбачено протоколом.

«Сьогодні тільки в інфекційному відділенні маємо запас – 700 комбінезонів захисту, доотримали необхідне обладнання: маємо достатньо шприцевих насосів, моніторів пацієнта, встановили 15 функціональних ліжок на першому поверсі в інфекційному відділенні, ще 10 ліжок маємо на складі і встановимо найближчим часом, отримали новітній апарат ШВЛ, придбаний за кошти міського бюджету», – наголошує директор закладу.

Реанімація, яку задіяли для лікування хворих на Covid-19, нині обладнана дев’ятьма сучасними апаратами з інтелектуальними режимами, необхідними для роботи з важкими пневмоніями. Керівництво лікарні, медичний персонал, а також бухгалтера й економісти працюють по 16-18 годин на добу і  вже спостерігають перші результати такої роботи: найближчим часом очікують поставку медикаментів на 700 тис грн., а до кінця наступного тижня – ще на 800 тис грн. Закладом укладені угоди на поставку додаткових засобів захисту, зокрема, найближчими  днями надійде 3 тис респіраторів, фабрики відшивають замовлення на 1,5 тис комбінезонів як одноразових так і багаторазових, які можуть підлягати обробці. Під замовлення лікарні та від благодійників заклад отримує високі бахіли та резинові чоботи, які дозволені протоколами і піддаються обробці. Також з 15 квітня та до середини травня буде поступати  значна партія ШВЛ- апаратів у кількості 18 штук. Тож керівництво лікарні розраховує, що,  крім реанімаційного, де вже працюють 9 ШВЛ-апаратів, вдасться обладнати ще 25 місць інтенсивної терапії безпосередньо в інфекційному відділенні.

Костянтин Сергійович Ліваковський  стверджує, що ті, хто залишився працювати в умовах епідемії, хто не побоявся  і не взяв відпустку в цей відповідальний період, усі без виключення віддаються роботі на 100%, вболіваючи тільки за долю пацієнта.

«Насправді, самовіддано працює увесь великий колектив – це більше 70 лікарів,– з гордістю зауважує директор. Неможливо забути  радість усього персоналу, коли від нас виписувався перший важкий хворий… У нього була двобічна пневмонія – ускладнення  ковід-інфекції. Пацієнта понад 2 неділі лікували усім колективом відділення, тож ніяк не можу виділити когось одного, або декілька медпрацівників і назвати їх героями.

Так, нашого лікаря-інфекціоніста, із 50-річним ювілеєм вітали прямо під час робочої зміни. Отож  і квіти і грамоту за багаторічну сумлінну роботу вона отримала у повній захисній екіпіровці.  Колектив живий і мобільний, він уже сформований і злагоджений,  тож впевнено зустрічає виклики сьогодення, чітко виконуючи щоденну роботу та розуміючи свою велику відповідальність.

Медперсонал планово обстежують методом ПЛР – тестування, це питання на постійному контролі. Жодних обмежень у такій діагностиці для медичних працівників на даний час немає. Та й гострого  браку кадрів сьогодні ми теж не відчуваємо. Приємно, що зараз про лікарів згадали, дуже серйозна допомога йде в оснащенні закладів, тож це насправді надихає тих,  хто сьогодні на передньому краї боротьби з світовою пандемією.