Участь у заході взяли провідні науковці в галузі трансплантології, серцево-судинної хірургії України та Вінниччини, а також керівництво області й міста.

Попри те, що в Україні та на теренах Вінниччини кардіохірургія набуває стрімкого розвитку, серцево-судинні хвороби залишаються однією з найпоширеніших причин смертності мешканців області. Про це розповіла Тетяна Бондаренко – заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації.

-На Вінниччині протягом минулого року було зафіксовано 723 тисячі випадків серцево-судинних захворювань, понад 318 тисяч звернень пацієнтів з приводу гіпертонічної хвороби. З-поміж захворювань судин і серця чималий відсоток займає ішемічна хвороба серця. Протягом 2020 року до лікарень звернулося 272 тисячі вінничан.  Більш як 1 тисяча мешканців області  потрапили з гострим інфарктом міокарда до медичних закладів. Саме тому оперативне лікування хвороб серця має вкрай важливе значення для кожної людини, а особливо для тих, які перебувають у групах ризику, - додала Тетяна Бондаренко.

Про розвиток кардіохірургії в Україні та в області розповів директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова Василь Лазоришинець. Він наголосив, що кілька років тому на базі центру ендоваскулярної хірургії було відкрито кардіохірургічне відділення, яке працює і досі. 3 роки тому відкрито кардіохірургічне відділення в обласній лікарні. Сьогодні відкрито реперфузійний центр або відділення ендоваскулярної кардіохірургії на базі Могилів-Подільської лікарні. За словами Василя Лазоришинця, подібні центри на базі районних лікарень також відкрито в інших населених пунктах України, зокрема, в Умані та в Хусті Закарпатської області.

Нагадаємо, що восьмого  червня у новоствореному реперфузійному центрі Могилів-Подільської ОЛІЛ було проведено перше оперативне втручання 68-річному чоловікові, якому зробили стентування ураженої коронарної артерії.

Про впровадження новітніх технологій в сучасній стратегії лікування гострого коронарного синдрому на базі Вінницького регіонального клінічного  діагностичного Центру серцево-судинної патології говорив з учасниками форуму  Ігор Данильчук -  к.м.н., лікар-кардіолог, директор КНП «Вінницький регіональний клінічний діагностичний  Центр серцево-судинної патології»

Науковці обговорювали кардіохірургічні втручання, що проводяться на базі Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова. Зокрема зупинилися на використанні інвазивних методик в лікуванні пацієнтів з серцево-судинною патологією на базі клінічного високоспеціалізованого Центру серцево-судинної хірургії та рентгеноендоваскулярної хірургії з блоком інтенсивної терапії на базі лікарні. Про це розповів Олег Сергійчук - к.м.н., лікар-хірург Центру серцево-судинної хірургії     та рентгеноендоваскулярної хірургії   КНП «ВОКЛ ім. М.І. Пирогова ВОР»

 Розвиток трансплантації на Вінниччині є вкрай важливим питанням. На цьому наголошував Олег  Капшук   к.м.н., лікар-уролог, завідувач урологічного Центра КНП «ВОКЛ ім. М.І.Пирогова ВОР». Він зазначив, що це стало можливим після того, як лікарню ім.Пирогова включили у вузьке коло лікарень країни, яким дозволена трансплантація.

Науковці обговорили перспективи розвитку трансплантації, а також перші кроки які необхідно зробити для розвитку цього напрямку медицини.

Возможно, это изображение (3 человека и люди стоят)