Січень – багатий на свята, частину з них уже минула, а частина ще попереду.  Чи помічали ви, що більшість людей після тривалих святкових вихідних почувають себе ще більш втомленими, роздратованими та емоційно виснаженими ніж до відпочинку? Олена Олійник каже, що причина цьому - надмірне  переїдання за святковим столом важкої їжі. Особливо у вечірній та нічний час, вживання надмірної кількості алкоголю, зниження фізичної активності і порушення режиму сну.  Потрібно пам’ятати, що переїдання дуже шкідливе для організму і може призвести навіть до гострих хірургічних патологій – гастриту чи панкреатиту.

«Особливо небезпечні довготривалі застілля людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та серцево-судинними патологіями. Адже саме від якості харчування залежить наше самопочуття та стан організму. Тому більшість цікавить як розпочати правильне харчування після свят.  Наголошую, що небезпечно після активного переїдання сідати на виснажливі дієти або голодувати. Не надавайте організму постійного стресу», - застерігає Олена Олійник.

Як повернутися до здорового режиму харчування

  • Потрібно змінити режим харчування, а саме припинити їсте все підряд до 7-8 разів на день. Необхідно повернутися до запланованого сніданку,  обіду та вечері без постійних перекусів.  Збалансований, повноцінний сніданок – обов’язково.  
  • Зменшити об’єм порцій.
  • Позбутися ритуалу кава + смаколики кожні пару годин. Виключити з раціону солодкі газовані напої, калорійні салати з майонезом, надмірне вживання  простих вуглеводів – цукру, солодощів, десертів.
  • Відмовитися від складних і багатокомпонентних страв, надаючи перевагу легкому білку з гарніром. Це може бути нежирне біле м’ясо птиці та риба.
  • Збільшити вживання свіжих овочів та фруктів.
  • Обов’язково відновити баланс рідини в організмі. Вживати достатню кількість води, а не кави та чаю. Це допоможе відновити організм після вживання алкоголю.
  • Також необхідно відновити фізичну активність. При відсутності можливості тренуватися в спортивному залі використовуйте будь-яку можливість активно порухатися. Замініть транспорт пішими прогулянками, за можливості відвідуйте басейн чи додайте у своє життя будь-яку іншу активність.
  • Останній прийом їжі має бути мінімум за три години до сну.
  • Свята закінчуються тому важливо відновити повноцінний режим сну, намагатися заснути хоча б до 23:00. Будьте здорові!