Свою назву вірус отримав на честь містечка Коксакі у США, де це захворювання було виявлено вперше (у 1948−1949 рр.). Його поділяють на групи А і В, кожна з яких містить підгрупи, що відрізняються за своїми властивостями. Вірус групи А інфікує шкіру і слизову оболонку, викликаючи герпетичну ангіну, гострий геморагічний кон’юнктивіт, уражає шкіру рук, стоп, слизову ротової порожнини. Вірус групи B інфікує серце, плевру, підшлункову залозу і печінку, викликаючи плевродінію (сильний біль у міжреберних м’язах), міокардит, перикардит і гепатит (запалення печінки, не пов’язане з іншими вірусами).

Сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 10 років, інфікування відбувається найчастіше в 4 - 6 років. У дорослих ця інфекція виявляється досить рідко, що пов'язано з тим, що до дорослого віку людина вже перехворіла і має специфічні антитіла.Немовлята віком до півроку практично не хворіють, крім випадків вродженої інфекції, переданої від матері під час вагітності або пологів. Материнське молоко захищає малюка від Коксакі і його важкого перебігу протягом усього періоду грудного вигодовування.

Ця інфекція поширена в країнах з помірним кліматом, де захворюваність вище влітку і восени.Коксакі заразитися дуже легко, інфікується до 85-90% контактних із заразними хворими. Тому дуже часто фіксуються спалахи та епідемії даної інфекції, особливо в дошкільних дитячих колективах.

Протягом декількох років на популярних курортах Туреччини, Кіпру, Таїланду та інших екзотичних місць спостерігається масова епідемія вірусу Коксакі. Найлегше там заразитися безпосередньо в готелях і в їх басейнах. Як результат, діти досить часто, приїжджаючи з літнього відпочинку в Туреччині, привозять з собою ентеровірусні інфекції. На жаль, практично всі туроператори замовчують цей факт, щоб не зменшувати потік туристів. Тому дуже важливо уточнити епідемічний стан на курорті перед плануванням поїздки зі своїми дітками.

Джерелом інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Механізм передачі збудника – фекально-оральний, зокрема через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду і продукти харчування. Також можливий і повітряно-крапельний механізм передачі інфекції. Ентеровіруси не бояться обробки 70% етиловим спиртом, деякими дезінфекуючими розчинами, заморожування, проте інактивуються при обробці 0,3% розчином формаліну, хлоровмісними дезінфікуючими засобами, при нагріванні, висушуванні, під дією ультрафіолетового опромінення. У фекаліях зберігають свою життєздатність більше трьох місяців.

Вірус Коксакі є збудником синдрому "рука-нога-рот" (або ентеровірусний везикулярний стоматит з екзантемою) - симптомокомплекс, що складається з ураження слизової оболонки ротової порожнини - енантеми і появи висипки на верхніх і нижніх кінцівках - екзантеми.

Переважно вірус Коксакі проявляється порушенням роботи кишечника, діареєю, загальною інтоксикацією і характерною висипкою. Перебіг інфекційного процесу в цілому сприятливий, але бувають випадки розвитку ускладнень.

З моменту зараження до прояву перших симптомів може минути від двох до 10 днів. На початковій стадії Коксакі важко відрізнити від грипу чи інших застудних захворювань. Температура тіла різко піднімається до +39-40°С, болить голова і м’язи. Наступного дня починають проявлятися більш характерні для цього вірусу ознаки:

  • на слизовій рота і на внутрішній поверхні щік з’являються маленькі бульбашки та виразки до 2 мм у діаметрі;
  • може боліти горло (тоді на мигдалинах будуть пухирці);
  • на долонях, між пальцями і на стопах утворяться невеликі бульбашки, наповнені рідиною (схожі на ті, що виникають при вітрянці). Також можуть з’явитися на передпліччі і сідницях;
  • висока температура триматиметься кілька днів, а потім нормалізується;
  • діарея — до 5−10 разів на день. Випорожнення — рідкі, водянисті, але без патологічних домішок (крові, слизу, гною);
  • блювота;
  • висип на шкірі та слизових буде супроводжуватися свербінням.

У більшості випадків захворювання, пов'язані з вірусом Коксакі, не вимагають госпіталізації, але бувають випадки, коли без стаціонарного лікування не обійтися.

Коли необхідно терміново викликати лікаря?

  • Дитині ще немає одного року і у неї висока температура тіла;
  • Лихоманка більше 3-х діб, температура погано збивається жарознижувальними препаратами;
  • Дитина не їла і не пила більше 24 годин;
  • Втрата або сплутаність свідомості, марення;
  • Виражена слабкість, постійна сонливість;
  • З'явилися ознаки менінгіту (сильний головний біль, блювота, судоми та інші);
  • На шкірі з'явилися "безпричинні" синці;
  • Багаторазова блювота і пронос (більше 6 разів на добу), на тлі чого дитина стає млявою;
  • Дитина не мочиться більше 12 годин;
  • Сильні болі в животі, у маленьких дітей цей симптом характеризується постійним сильним плачем і підтягуванням ніг до живота;
  • Нападоподібний сухий кашель, задишка;
  • Поява ціанозу (синюшності шкіри обличчя і кінцівок);
  • Підозра на параліч м'язів кінцівок.

Якщо у дитини немає подібних симптомів, що вказують на важкий або ускладнений перебіг ентеровірусної інфекції, то дитина може залишитися вдома і виконувати рекомендації лікаря, а до нього необхідно звернутися в будь-якому випадку.

Не варто займатися самолікуванням! При перших симптомах зверніться до лікаря. До цього часу хворого треба ізолювати, щоб не заражав інших.

Вакцини від вірусів Коксакі (специфічна профілактика) на даний момент не існує, це пов'язано з великою кількістю серотипів і мінливістю вірусу.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ІНФІКУВАННЮ:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни і вчіть цьому дітей (ретельно мийте руки теплою водою з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету);
  • своєчасно міняйте постіль, рушники, стежте за чистотою одягу;
  • проводьте регулярне вологе прибирання і провітрюйте приміщення;
  • мийте кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів;
  • використовуйте окремий інвентар (ножі, дошки) для сирих і готових продуктів;
  • купайтесь винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникайте потрапляння води у рот;
  • вживайте лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті і оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
  • пийте кип’ячену або бутильовану воду;
  • при плануванні відпочинку на курортах з'ясуйте епідемічний стан в готелі або на турбазі, особливо якщо ви берете з собою дітей;
  • у період спалахів і епідемій ентеровірусних інфекцій краще уникати перебування в місцях з великим скупченням людей, особливо в закритих приміщеннях;
  • проходьтерегулярні медичні огляди, особливо це важливо для людей, які працюють в дитячих колективах, пологових відділеннях та інших закладах охорони здоров'я, в сфері громадського харчування і туризму.

Пам’ятайте,здоровий організм впорається з будь-якими інфекціями, в цьому допоможе правильне харчування, здоровий спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, активна фізична активність, загартовування і повноцінний сон;

 

20.09.2017р.

Вінницький обласний Центр здоровя.