Проєкт реалізується в рамках Меморандуму між Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА, обласним клінічним високоспеціалізованим ендокринологічним центром, Громадською організацією «Українське громадське об’єднання сприяння хворим на цукровий діабет «Українська діабетична федерація».

Раніше дослідження проводили в обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі. А з 2 серпня почнуть обстежувати мешканців Теплицької громади. 

«Діабетична ретинопатія посідає перше місце серед причин сліпоти та є одним з найпоширеніших ускладнень цукрового діабету. Розвитку діабетичної ретинопатії можна запобігти, якщо виявити її на ранній стадії. З 2014 року в області діяли проєкти для раннього виявлення ускладнень цукрового діабету з боку органів зору. Однак, через пандемію COVID-19 дана робота була призупинена. На сьогодні існує інноваційна технологія, яка дозволяє за допомогою використання штучного інтелекту прискорити обробку зображення сітківки ока пацієнта, отриманого за допомогою фундус-камери. Ця технологія дає змогу обстежити більшу кількість пацієнтів навіть у населених пунктах де немає офтальмолога», - розповідає директор обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус.

Дослідження проводитимуть лікарі та медсестри Теплицького ЦПМСД.  Вони пройшли відповідне навчання.  Лікар за допомогою фундус-камера робить знімок очного дна, вона завантажується у хмару і за хвилину ШІ надає орієнтований діагноз.

«Скринінг на первинному рівні пацієнти проходять абсолютно безкоштовно. Спочатку оглянемо диспансерних пацієнтів з діабетом, а тоді й інших пацієнтів. Фундус-камера працюватиме в нас до 20 серпня. Якщо будуть виявлені патології, скеровуватимемо хворих до вузьких спеціалістів», - каже  керівник Теплицького центру первинної медичної допомоги Галина Шевчук.