Президент України Володимир Зеленський пропонує передбачити в майбутній Українській доктрині політику героїв, яка буде спрямована на забезпечення потреб учасників бойових дій і ветеранів війни. Про це Глава держави заявив нещодавно, представляючи орієнтири доктрини на пленарному засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України.

Реалізація політики героїв має відбуватись шляхом розбудови мережі сучасних закладів якісної реабілітації в сфері охорони здоров'я. В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбар'єрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок, про це наголосив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час селекторної наради  з керівниками департаментів та представниками військових адміністрацій.

П’ять із семи кластерних лікарень Вінницької області не мають реабілітаційних відділень.

З моніторинговим візитом директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна відвідала Тульчинську районну лікарню. Заклад став кластерним.

Візит директорки відбувся у другій половині дня.

У поліклінічному відділенні майже всі кабінети працюють до 12:00, тому тут не вдалося побачити ні пацієнтів, ні лікарів.  Єдині, хто був на своїх робочих місцях – офтальмологи. Вони вели прийом дорослих та дітей.

Кілька років тому відкрили й сучасне приймальне відділення. Сьогодні його побачили теж пустим. Є сучасне обладнання, КТ – стоїть, один лікар, який не може покрити потреби ургентної лікарні 24/7. За два роки, не спромоглися підготувати ще одного фахівця.

Гарно застелені ліжка діагностики приймального відділення. Це відділення зроблено в рамках Програми Президента «Велике будівництво». Витрачено 40 млн грн державних коштів і воно має працювати цілодобово. На жаль, керівництво лікарні немає розуміння як його використовувати.   

Керівництво лікарні пояснює -  це кінець робочого дня.

З позитивного – ведуться роботи в пологовому відділенні. Розпочали роботу над створення реабілітаційного відділення. Закупили частину із необхідного обладнання для реабілітації. Але, створити його планують на четвертому поверсі в хірургічному корпусі лікарні.  До речі, ліфти не працюють. Як мають потрапляти пацієнти на реабілітацію, якщо це люди з інвалідністю – невідомо. Підготовлених фахівців мультидисциплінарної команди – немає.

«Сьогодні я приїхала у лікарню без попередження. Зателефонувала головному лікарю, коли уже заїхала на територію закладу. Хочу бачити реальну картину кожного медичного закладу, я її знаю. Але розповідатиму про це публічно. Так, по закладу ведуться певні ремонти. В лікарні є 13 пацієнтів в травматологічному відділенні, кілька жінок побачили в пологовому, кажуть, що були пацієнти в терапевтичному відділенні. Дякую офтальмологам, які дійсно працювали. Чому пусте приймальне відділення, яке має працювати для населення? Чому більшість лікарів поліклінічного відділення працює лише до 12:00? Невже в другій половині дня пацієнти не хворіють? Більше питань ніж відповідей. Хочу, щоб кожна лікарня працювала для пацієнта. Пацієнтоцентричність – це наше завдання. Раджу власникам закладів навідуватися до лікарень в другу половину дня й дивитися як вони працюють», - зазначила Ольга Задорожна.