На Вінниччині триває catch up кампанії з вакцинації дітей проти кору, краснухи та паротиту. Лікарі та мобільні вакцинальні бригади проводять щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію.  Як проходить кампанії, обговорила з керівниками  центрів первинної медико-санітарної допомоги, представниками обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

У Вінницьку область доставлено 24 140 доз комбінованої вакцини, з них - 18 890 доз в рамках наздоганяючої кампанії та 5 250 доз для забезпечення рутинної вакцинації. 

«Сatch up кампанії має завершитися у вересні. До цього часу 100% дітей має бути щеплено. Cпалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні чотири-п'ять років. З огляду на те, що попередній спалах був у 2017-2019 роках і від початку цього року відмічається зростання випадків кору, у 2023 році є високий ризик виникнення потужного спалаху», - наголосила заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко. 

За її словами кір майже завжди важко протікає, що у дітей, що у дорослих. Він часто ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією та іншими серйозними ускладненнями.  Серед складних віддалених наслідків кору є підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, яка не має лікування, завжди має смертельний результат. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору. 

«Вакцинуйте свою дитину, захистіть її від небезпечної хвороби! Щеплення можна отримати звернувшись до свого сімейного лікаря», - закликала Тетяна Бондаренко.