Три коми,  відмова роботи печінки та майже шість місяців на лікарняному ліжку.

 
Ця історія могла б закінчитися фатально, але сьогодні маємо «happy end». 

 
Адже саме сьогодні з обласної клінічної лікарні ім. Пирогова виписали Зінаїду Миколаївну.  Жінці  виконали вперше на Вінниччині  трансплантацію печінки від донора. 

 
Перед тим як відправити пацієнтку додому, її зробили перев’язку та дали рекомендації щодо реабілітації.  

 
«Процес реабілітації проходить досить успішно. Пацієнтка в гарному фізичному стані. Все добре заживає. Через три дні вдома знімаєте пов’язку, наша команда постійно з вами на зв’язку», - каже лікар-хірург Ілля Гуменчук. 

 
Зінаїда Миколаївна, хоч й хвилюється, але й своєї радості не приховує.  Каже, що вперше про аутоімунне захворювання печінки лікарі її сказали у 2014 році. Останні шість місяців постійно перебувала у лікарні.  Коли її зателефонували й сказали, що буде операції жінка була в одній з лікарень Вінниччини. Звідки й транспортували до обласної клінічної лікарні ім. Пирогова. 

 
«Моя печінка відмовлялася працювати. Мені запропонували пересадку органу. Я не знала скільки потрібно буде чекати, але погодилася. Сталося все швидко. На початку червня підписала всі документи, а в кінці липня мені подзвонили й сказали,  що буде операція.  Увечері мене привезли, а до ранку прооперували. Я навіть не встигла злякатися. Налаштована на повне одужання. Готова виконувати  все, що мені кажуть лікарі. Вже ходжу по палаті. Вдома мені допомагатимуть чоловік, донька й сестра. Я дякую родичам донора і лікарям, що врятували мені життя. Трансплантація – це диво, і її потрібно розвивати», - наголошує Зінаїда Миколаївна. 

 
Для того, щоб сьогодні пацієнтка повернулася додому до своїх рідних працювала велика команда фахівців. В операційній фахівців обласної клінічної лікарні ім. Пирогова працювали спільно з колегами лікарні Феофанія під керівництвом відомого хірурга Дмитра Харькова. 

 
За словами судинного хірурга, заступника директора з організації хірургічної допомоги Ярослава Хребтія, трансплантація печінки – одна із найскладніших операцій. 

 
«Було проведено велику роботу з судинами. Печінка почала давати жовч, фактично на операційному столі. Ще одна кома для пацієнтки була б останньою. Три тижні пані Зінаїда провела у реанімаційному відділенні,  важливо щоб жодна інфекція не потрапила в її організм.  Потрібно постійно контролювати усі показники, через кілька тижнів будемо корегувати лікування», - додав Ярослав Хребтій. 

 
Заступник медичного директора з розвитку трансплантології Ярослав Мостович зауважив, що процес трансплантації – це не просто, коли  взяли в однієї людини вилучили орган і пересадили іншій. Для однієї трансплантації залучається ціла команда, включаючи й Департамент охорони здоров’я та реабілітації. Наразі обласна клінічна лікарня ім. Пирогова є одним із ТОП-5 Центрів трансплантології, де виконуються трансплантації нирок, печінки й серця. Лікарі, запевняють, що на досягнутому не зупиняються і продовжують працювати. 
Трансплантація рятує життя!