У Вінницькій області, для військових які втратили кінцівки, за допомогою  IT-технологій проводять терапію фантомного болю. Завдяки такій  терапії, пацієнти на декілька хвилин можуть відчути свої втрачені кінцівки та навіть їх побачити.

Розробили таку технологію у  центрі розвитку та використання IT-технологій для терапії та реабілітації BioIT.

Завдяки комп’ютерним технологіям  вдається зменшити  фантомний біль, тренуються атрофовані м`язи та  покращується психоемоційний стан. 

«За допомогою гри можна керувати силою скорочення м’язів, яка реєструється ігровим електроміографом.  Зараз ми проводимо для військових демосеанси, дивимося як вони реагують на таку розробку. Обладнання можна використовувати й для пацієнтів, які проходять реабілітацію після травм опорно-рухового апарату, інсульту, травм хребта, ДЦП», - зазначив  інженер-розробник Андрій Поліщук.

Демосеанс провели у Вінницькому обласному реабілітаційному центрі ветеранів війни та радіаційного захисту населення.  Перший серед пацієнтів, спробував нові технології Дмитро. Він втратив свою кінцівку на війні. Сьогодні завдяки обладнанню, йому вдалося її відчути та побачити.

«Ми побачили на власні очі, як працює програмно-апаратний комплекс. Побачили реакцію пацієнта на таку технологію. Якщо це працює і допомагає нашим хлопцям, то ми маємо використовувати таку терапію. Важливо провести ще кілька демосеансів,  це важливо для зворотної реакції від наших пацієнтів», - зазначила під час презентації обладнання директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.