Кількість випадків захворювання на гепатит А збільшується. Поодинокі випадки захворювання зареєстрували й у інших територіальних громадах Вінниччини.

Захворювання на гепатит виявили у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Пацієнти перебувають у інфекційних відділеннях медичних закладів громад.

 «На сьогодні найбільше пацієнтів ми маємо у Клінічному центрі інфекційних хвороб – 89 з підтвердженим діагнозом та 12 з підозрою на гепатит А.  У міській клінічній лікарні 31 пацієнт з підтвердженим діагнозом та один з підозрою. У дитячій обласній інфекційні  лікарні маємо 23 дитини у яких підтвердили діагноз та троє з підозрою. Усі пацієнти середньої ступені важкості. Важких немає», - каже заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Відзначимо, що цими вихідними у Вінниці працювала команда МОЗ на чолі із головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним.  Відпрацьовували усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань визначили щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції.

 

❗ Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може  мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. 

 

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти:

 

☛ Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням. 

 

☛ Не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

 

ℹ Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.  Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.