2023 рік завершується, то ж розпочинаємо підбивати підсумки.  Розпочнемо із ТОП-10 масштабних подій, які вдалося реалізувати у цьому році.

  • На початку 2023 року бригади медиків "швидкої" з Вінницької області вирушили на підпомогу своїм колегам на деокуповані території. Працювали на деокупованих територіях Херсонщини. Медики надавали медичну допомогу цивільному населенню. Працювали перед лінією зіткнення. Згодом, Вінницька область увійшла в п’ятірку лідерів серед областей, де найбільше медиків-добровольців готові їхати на допомогу колегам
  • Реконструювали тепломережу Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І.Ющенка. Більше 60 років тепломережа закладу експлуатувалася без проведення капітальних ремонтів. Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов ініціював реконструкцію тепломережі. У закладі були відділення де постійно + 10 градусів…. Роботи стартували у березні 2023 року.  Їх вартість становить понад 18 млн. грн.. Роботи повністю завершені, і заклад уже цього опалювального сезону зможе відчути позитивні зміни. Також очікується економія коштів на оплату за теплопостачання.
  • У травні в Подільському онкоцентрі запрацював лінійний прискорювач, який не могли ввести в експлуатацію кілька років. З того часу 9050 онкохворих отримали безкоштовно променеву терапію.  Лінійник працює у кілька змін.  На 2024 рік уже записано 860 пацієнтів.
  • В обласній клінічні лікарні ім. Пирогова відкрили одне з найбільших укриттів в медичних закладах Вінниччини.  Його площа понад 500 квадратних метрів. Одночасно тут можуть розміститися 500 людей, або ж 110 лежачих пацієнтів та 24 медичних працівника.  В сховищі підведені всі комунікації, працює сучасна система кондиціонування повітря. В приміщенні облаштували: малу операційну залу, перев’язувальну, санвузли, відновили вентиляційну систему.
  • Розпочали створювати мережу реабілітаційних закладів у Вінницькій області. За рік у Вінниці відкрили реабілітаційний центр національної мережі RECOVERY та Центру реабілітації Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарня імені Ющенка. Це найпотужніші реабілітаційні центри в області. І це був лише старт, наразі  реабілітаційні відділення створюються у всіх кластерних та надкластерних лікарнях.
  • Вінницька область увійшла в лідерів з розвитку трансплантації органів. Вперше цього року в обласній клінічні лікарні ім. Пирогова пацієнту пересадили серце. Загалом цього року на базі закладу виконано 16 трансплантацій органів від посмертних донорів. Зробили три трансплантації печінки та 12 трансплантацій нирок.
  • На всій території України з 1 липня 2023 року Уряд скасував карантин, який був встановлений у 2019 році з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.  Попри усі виклики пов’язані з пандемією, медична система Вінницької області гідно пройшла усі випробування.  Медики працювали в надскладних умовах й зробили титанічну роботу. Нажаль, на Вінниччині від коронавірусної інфекції померло  33 медичних працівників.
  • Створено спроможну мережу лікарень Вінницької області. Вінниччина стала чи не єдиною, кому МОЗ погодив спроможну мережу без жодних зауважень. Це результат великої командної роботи. Вінницький госпітальний округ має: 7 надкластерних закладів,  7 кластерних та 19 загальних лікарень.
  • 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста.  Галузь охорони здоров'я справилася зі своїм завданням.  12 грудня на Вінниччині був призупинений режим «надзвичайної ситуації» у зв’язку зі спалахом гепатиту А. Наразі усі пацієнти виписані з стаціонарів лікарень.
  • 20 січня розпочалася нова сторінка історії Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова.  Василь Максимович Мороз завершив працювати на посаді ректора ВНУМ. Він виховав ціле покоління професійних медиків. Варто відзначити, що вибори ректора не відбулися й до цього часу. Наразі в.о. ректора медичного університету Шевчук Юрій Григорович.