Чи не найважливіше за останні роки для українці стало питання збереження психічного здоров’я.  Коли в країні війна важливо турбуватися не тільки про фізичне здоров’я а й ментальне.

В Україні програма ментального здоров’я, ініційована першою леді Оленою Зеленською, розвивається тут і зараз, з-посеред ракетних обстрілів і повітряних тривог — бо часу зволікати немає.

Цього року в Програму медичних гарантій було додано новий пакет, який передбачає можливість пацієнта отримати її у сімейного лікаря. 
 У межах пакета “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” сімейний  лікар, терапевт чи педіатр надає пацієнту базову допомогу щодо психічного здоров'я та складає план ведення і лікування пацієнта в межах своєї компетенції.

Для надання цієї допомоги сімейні лікарі, терапевти, педіатри та медсестри проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Настанова mhGAP пропонує медичним працівникам протоколи діагностики та ведення поширених ментальних розладів, а також важливі інструменти для роботи.

У Вінницькій області уже 1205 фахівців закладів охорони здоров’я пройшли навчання із використанням керівництва mhGAP. Серед них:  лікарів - 648, медичних сестер – 557. Варто зазначити, що серед усіх -  115 фахівців навчалися офлайн та 1090  пройшли онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» на платформі Академії Національної служби здоров’я України по програмі mhGAP.

26 закладів первинної медико-санітарної допомоги заключили договір з Національною службою здоров’я України за пакетом 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Знайти заклад, де отримати допомогу в межах пакета можна на онлайн-мапі НСЗУ за посиланням: http://surl.li/opuck.

Детальніше про послуги з підтримки ментального здоров’я, які можна отримати у сімейного лікаря, читайте за посиланням: http://surl.li/jpnuz.