Е-направлення не є обов'язковою умовою для звернення на консультацію та огляд безоплатно.  

Гінеколог — один із тих лікарів, до кого можна звернутися без електронного направлення. Зокрема — до гінеколога дитячого та підліткового віку.  
Консультація та огляд гінеколога безоплатні, якщо заклад уклав договір із НСЗУ за пакетом амбулаторної медичної допомоги. Пацієнтки можуть обирати, в яку саме жіночу консультацію звертатись. Прив’язки до місця реєстрації чи фактичного проживання немає.  
Так само жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати вагітність. При виборі гінеколога місце проживання чи реєстрації не має значення. Достатньо звернутися у заклад, який уклав із НСЗУ договір на ведення вагітності в амбулаторних умовах.

Зверніть увагу. Якщо гінеколог за результатами огляду призначає додаткові аналізи або обстеження, то він або вона має виписати пацієнтці електронне направлення.

За електронним направленням пройти такі обстеження можна також безоплатно у закладі, який надає амбулаторну допомогу за договором з НСЗУ та має відповідне обладнання. Або, якщо йдеться про вагітну, в закладі, який має договір “Ведення вагітності в амбулаторних  умовах”.