У Національній службі здоров'я України розповіли, як пацієнтам почати отримувати “Доступні ліки” при захворюванні на епілепсію. Деякі ліки за е-рецептом є повністю безоплатними.

  1. Перше, що потрібно знати: встановити діагноз та призначити лікування можуть такі лікарі як невролог, невролог дитячий, психіатр та психіатр дитячий.

    Де знайти лікаря та як отримати безоплатну консультацію?

    На дашборді “Укладені договори…” (https://cutt.ly/LwCODdyF) оберіть область або населений пункт, де бажаєте отримати медичну допомогу. В полі “Група послуг” введіть “медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”. Дашборд покаже всі доступні медзаклади, де можна отримати допомогу, а також контакти. Зателефонуйте та уточніть, чи є в закладі потрібний вам лікар та запишіться на прийом.

    Для візиту до психіатра направлення не потрібне. До невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати ваш сімейний лікар, терапевт або педіатр.

  2. Лікар-спеціаліст проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу “Епілепсія”. Це безоплатно. Після – складе план лікування і внесе його до електронної системи охорони здоров’я. У плані лікування зазначається діагноз, призначені препарати та їх дозування. Тож “Доступні ліки” можуть бути призначені на підставі плану лікування.

  3. Після того як невролог чи то психіатр створили план лікування, вони ж випишуть електронний рецепт на “Доступні ліки”. Також при створеному плані лікуванні такий рецепт зможе виписати навіть ваш сімейний лікар. Тож до кого звертатись зручніше – обираєте ви.

  4. Препарати для лікування епілепсії входять у програму реімбурсації “Доступні ліки”. Пацієнти можуть отримати їх в аптеках безоплатно або з частковою доплатою. Наразі у програму входить 65 торговельних назв препаратів при розладах психіки, поведінки та епілепсії. Які саме з препаратів повністю безоплатні, можна подивитись тут: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1495282-23

    Відкрийте документ “Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року”.

    Завантажте список ліків, знайдіть у стовпці №2 потрібну міжнародну непатентовану назву препарату, в стовпці №5 — потрібне дозування, а в стовпці №16 — усі комірки із сумою доплати в 0,00 грн.

  5. “Доступні ліки” за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі.
    Перелік аптек можна побачити на дашборді (програма “Розлади психіки і поведінки, епілепсія” https://cutt.ly/8wCOSvOk) або дізнатися на гарячій лінії НСЗУ за номером 16-77. Таких аптек наразі понад 13 тисяч.