Сьогодні у департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА відбулася зустріч із представниками міжнародної організації PATH. Обговорили напрямки майбутньої співпраці.

У 2022 році у Вінницькій області розпочалася реалізація проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що впроваджується міжнародною організацією РАТН.  В рамках співпраці відбувається обстеження мешканців області на виявлення захворювання на туберкульоз.  Роблять це за допомогою квантиферонового тесту. Значно допомогли обласному фтизіопульмонологічному центру з покращенням матеріально-технічної бази.  Цього року співпраця продовжується.

Як зазначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна,  захворюваність на туберкульоз нікуди не зникла. На Вінниччині  у 2023 році зареєстровано 797 нових випадків туберкульозу - це на 132 випадки більше ніж у 2022 році.

“Обласною військовою адміністрацією підтримується робота обласного фтизіопульмонологічному центру. Це єдиний профільний заклад збережений в Україні й він увійшов до нашої спроможної мережі. Дякуємо за підтримку  міжнародній організації РАТН, це  для нас важливо. Спільним зусиллями ми можемо зробити багато важливих справ у напрямку боротьби з захворюванням на туберкульоз”, - додала Ольга Задорожна.

У напрямках майбутньої співпраці з РАТН  — підтримка проєкт РАТН у закупівлі та встановлені програмно-апаратного комплексу рентгенологічної інформаційної системи та створення на базі Вінницького фтизіопульмонологічного центру тренінгового центру для навчання фахівців усіх рівнів надання медичної допомоги з питань туберкульозу. А також розробка обласної програми  протидії туберкульозу, до якої активно були б залучені сімейні лікарі та органи місцевого самоврядування.

“Вінницька область гарно себе зарекомендувала й ми готові продовжити нашу співпрацю. Ми бачимо активну підтримку на всіх рівнях, тому важливо не зупинятися на досягнутому”, - наголосила директор Проєкту Гунта Дравніце.