Ефективність лікування туберкульозу в Україні за новітньою схемою BPaL/BPaLM становить – 90%. Про це інформують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Режим BPaL/M — це новітня схема лікування від лікарсько-стійкого туберкульозу, що складається з таблетованих форм препаратів бедаквіліну, претоманіду, лінезоліду і в деяких випадках моксифлоксацину.

Сьогодні туберкульоз — виліковне захворювання. В Україні доступні та безоплатні всі послуги з діагностики та лікування, рекомендовані ВООЗ та визначенні в оновлених стандартах надання медичної допомоги людям із ТБ.

Після встановлення діагнозу пацієнт може лікуватися амбулаторно у свого сімейного лікаря.  Наразі, МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці.

Директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна зустрілася із координатором Проєкту з питань доступності допомоги організації РАТН (Програма оптимальних технологій в охороні здоров’я) та проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) Юрієм Субботіним,  Обговорили створення та впровадження на Вінниччині обласної міжгалузевої Програми з подолання туберкульозу.

«Враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, важливо посилити профілактику цього захворювання. Тому, готові до діалогу та конструктивної співпраці», - додала під час зустрічі Ольга Задорожна.