Тим пацієнтам із розладами психіки та поведінки, які не мають гострого перебігу захворювання і потребують спостереження з боку психіатра. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачено пакет “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”.

Що таке мобільні мультидисциплінарні команди?

Мобільні команди виїжджають до пацієнтів із розладами психіки та поведінки, там де вони знаходяться. До складу мобільної мультидисциплінарної команди входять психіатр (та/або психіатр дитячий за умови надання допомоги дітям), психолог або психотерапевт та медична сестра. Такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування.

Що безоплатно отримують пацієнти в межах пакету?

  • Огляд мультидисциплінарною командою та надання психіатричної та психосоціальної допомоги.
  • Формування індивідуального плану лікування і реабілітації.
  • Підтримку у дотриманні плану лікування й реабілітації, моніторинг за побічною дією ліків та корекцію лікування у разі потреби.
  • Оцінку соматичного стану та видачу е-направлень (при наявності показань) для надання спеціалізованої медичної допомоги.

Повний перелік послуг опублікуваний на сайті НСЗУ: https://bit.ly/40rJvix (п.21).

Де надається допомога пацієнтам в межах пакету?

Психіатрична допомога надається мобільними командами за місцем перебування пацієнтів. Також за погодженням з пацієнтами чи їхніми рідними така медична допомога може надаватися за місцем базування мультидисциплінарної команди. Крім того, пакетом передбачена можливість консультування пацієнта/пацієнтки телемедичними засобами.

Як почати отримувати медичну послугу за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”?

Щоб отримати послуги за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами” необхідно:

  • 1. Мати направлення лікаря, з якими підписано декларацію або ж направлення психіатра. Також у пацієнта має бути встановлено відповідний діагноз психічного чи неврологічного розладу.
  • 2. З направленням потрібно звернутися у той медичний заклад, який має договір із НСЗУ за вищезгаданим пакетом. У 2024 році 68 медичних закладів уклали договір із НСЗУ за цим пакетом.

Знайти контакти цих лікарень можна на дашборді: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts.

Також нагадуємо про ще одну можливість спостереження лікарем в рамках пакету “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”: https://bit.ly/4dLUsn5.