Він посилює обмеження для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації в рамках їх професійної діяльності, повідомляють у Міністерство охорони здоров'я України 

250 голосів «ЗА» законопроєкт № 10293, який розширює перелік обмежень для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації з метою недопущення призначення лікарських препаратів під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

Йдеться про роздачу сувенірної та брендованої продукції, премії та бонуси, повернення частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника, участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних лікарських засобів, подарунки та інші вигоди.

Це все впливає на якість лікування, об'єктивність призначення тих чи інших ліків лікарем або порад, які дає фармацевт в аптеці. Тому, керуючись інтересами пацієнта, Уряд розробив законопроєкт, спрямований на заборону проявів такої співпраці, — говорить міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фармацевти будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи інформацію про дешевші варіанти.

Також забороняється виписування ліків на бланках з рекламною інформацією.

Обмеження стосуються також медичних виробів та засобів реабілітації.