Про важливість реабілітації, а також наскільки активно, які громади долучилися до цього процесу розповіла директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування.

В області працюють 54 мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Розширено мережу закладів, які надають реабілітаційну допомогу. Сьогодні у Вінницькій області стаціонарні реабілітаційні послуги надають 14 закладів та амбулаторні реабілітаційні послуги - 14 закладів.

Найбільше місцева влада долучилася до створення реабілітаційних відділень у Ладижині, Жмеринці та Калинівці.

У обласній психоневрологічній лікарні ім. О.І.Ющенка створено Центр досконалості. Це один із 6 центрів України безперервного професійного розвитку фахівців, обміну досвідом та допомоги при складних станах для навчання спеціалістів в клінічних умовах. Тренінги проходять за принципом «команда навчає команду» і включають тиждень практики на базі тренінгового центру, подальшу супервізію командою тренерів.

Наразі навчання триває для мультидисциплінарних реабілітаційних команд чотирьох КНП:

  1. Вінницька міська клінічна лікарня №1
  2. Хмельницька обласна лікарня відновного лікування
  3. Ямпільська територіальна лікарня
  4. Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування.
«Реабілітація – має стати пріоритетом номер один для наших громад. Незабаром мають бути створені та відкриті відділення реабілітації в кластерних закладах: Жмеринської, Хмільницької та Гайсинська центральних районних лікарнях. Також працюють над реабілітаційними відділеннями у Калинівській, Козятинській та Ладижинській міській лікарні. Дякую міському голові Калинівки за підтримку медичної галузі, у них вже готове реабілітаційне відділення очікуються дозвільні документи», - відзначила Ольга Задорожна.