Стан епідеміологічній ситуації у Вінницькій області та готовність медичних закладів до спалаху інфекційних захворювань обговорили сьогодні під час робочої колегії Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації.

«Нещодавно Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко  дав доручення провести  наради з керівниками медичних закладів щодо готовності до реагувань на випадок спалаху інфекційної хвороби. Інфекційні хвороби нікуди не зникли, і всі ви пам’ятаєте коли на Вінниччині був спалах гепатиту А і нам вдалося його подолати. В умовах війни ми маємо бути готові до будь-яких викликів», - зазначила під час колегії директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Генеральний директор Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Ігор Матковський розповів про епідеміологічну ситуацію в області. Фахівці Центру здійснюють моніторингові візити до закладів охорони здоров’я, аби визначити їх готовність до роботи в умовах епідемічних ускладнень. 
Заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко проаналізувала стан надання медичної допомоги пацієнтам з інфекційними хворобами.

Медична допомога хворим з інфекційними захворюваннями надається у  20 багатопрофільних спеціалізованих закладах. Зокрема й в обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі, Клінічному центрі інфекційних хвороб та   обласній клінічній дитячій інфекційній лікарні.

«За час повномасштабного вторгнення навантаження на нашу медичну систему збільшилося. Ми маємо 670 ліжок для пацієнтів з інфекційними захворюваннями. У разі потреби готові розгорнути ще 210, забезпечені кадрами. Оснащення інфекційних закладів - достатнє. Якість надання медичної допомоги бажає бути кращою. На жаль, не всі лікарі дотримуються протоколів лікування. У лікарні не можуть лікувати інфекційних пацієнтів, якщо там немає лікаря-інфнкціоніста. У нас є заклади, у яких таке роблять», - наголосила Тетяна Бондаренко.

Лікар-інфекціоніст Клінічного центру інфекційних хвороб Дмитро Кульчицький відзначив, що в області останні кілька років  спостерігається значне збільшення нововиявлених пацієнтів із гепатитом С.  А також розповів про менеджмент лікування хронічних вірусних гепатитів В та С.
Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України