Історію порятунки мешканки Вінницької області розповіли у Міністерстві охорони здоров'я України.

54-річна пані Оксана з Вінниччини – багатодітна мама. У жінки діагностували дилатаційну кардіоміопатію (порушення скорочувальної функції серця), вона понад рік чекала на життєво необхідну трансплантацію, і в п’ятницю нарешті отримала довгоочікуваний дзвінок – знайшовся донор!

Донором серця для пані Оксани став 40-річний чоловік з Одещини, який помер внаслідок геморагічного інсульту. Його родина дала згоду на посмертний забір органів.

Але виникло питання – як вчасно транспортувати органи на Вінниччину? Адже це 400 км шляху, а донорське серце треба доставити в операційну за 2 години.

Те, що колись було буденністю, в часи війни стало справжнім викликом. Але завдяки злагодженій роботі, Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України та МВС України нам це вдалося – в небо був піднятий гелікоптер!

Поки вирішувалися організаційні питання з санавіацією, трансплант-команда зі столичного Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова у супроводі екіпажу Нацполіції вже долала на авто сотні кілометрів до Одещини, аби провести забір органів. Коли це було зроблено, на майданчик біля лікарні опустився гвинтокрил Національна поліція України.

Донорське серце пані Оксані пересадили у Вінницька обласна клінічна лікарня імені М. І. Пирогова за участі столичних трансплантологів з Інституту імені Амосова. Нове для неї серце запрацювало на операційному столі!

Того ж дня у цій лікарні було проведено і дві пересадки нирок. Обоє пацієнтів з Вінниччини, в обох – термінальна стадія ниркової недостатності. Пані Аллі – 36 років і 11 з них вона прожила на діалізі. Пану Василю – 42, понад рік він перебував у листі очікування на пересадку.

Наразі усі пацієнти перебувають у лікарні, триває їх постопераційна реабілітація. Стан усіх трьох відповідає складності перенесеного хірургічного втручання.

Світла пам’ять померлому донору і безмежна вдячність його родині за непросте, але важливе рішення, яке дало другий шанс на повноцінне життя одразу трьом людям.

Окрема подяка командам Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України за сприяння у порятунку житів пацієнтів!

Дякуємо всім лікарям, які кожного дня роблять все можливе і неможливе, щоб рятувати життя українців.

Український центр трансплант-координації