Міністерство охорони здоров’я дякує тим регіонам, які дотрималися рекомендацій МОЗ та подбали про закупівлю вакцин для профілактичних щеплень для груп ризику за кошти місцевого бюджету. Закликаємо також підтримати цю ініціативу в решті регіонів.

Так, у місті Дніпро вакцину придбали практично у всі Центри первинної медико-санітарної допомоги, а також Центри та медичні заклади в 14 населених пунктах області, зокрема райцентрах. Харківський район також забезпечив можливість щеплення у своїх медичних закладах. Ряд районних, міських та сільських Центрів первинної медико-санітарної допомоги у Полтавській, Волинській, Київській, Кіровоградській, Рівненській, Вінницькій, Запорізькій та Донецькій областях закупили вакцину, в їхньому числі – прифронтові Торецьк, Новогродівка, Добропілля. У Житомирській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Одеській, Львівській областях вакцину замовили окремі медичні заклади.

Центри первинної медико-санітарної допомоги планують вакцинувати, перш за все, медичних працівників, адже вони перебувають у постійному контакті з хворими, а також малозабезпечених пацієнтів з груп ризику. У Харківському районі розраховують, що зможуть провести безкоштовну вакцинацію для медичних працівників, дітей від 6 місяців до 1 року, та дітей від 1 до 14 років, які часто хворіють. Щеплення від грипу проводиться за побажанням пацієнта або його батьків, у випадку неповнолітніх.

Особливо важливими профілактичні щеплення для людей із групи ризику – дітей, вагітних та породілль, осіб, старших 65 років, осіб з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, ожирінням, а також медичних працівників. Для цих людей грип становить особливу загрозу.

Окрім лікарень і Центрів первинної медико-санітарної допомоги вакцини за кошти місцевих бюджетів придбали ряд психоневрологічних інтернатів, дитячих будинків, інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів.

Усі решта можуть самостійно придбати вакцину і зробити щеплення у комунальній або приватній клініці.

Нагадаємо, що найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. За рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин. Це забезпечує максимальний захист від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону. Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть купуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, згідно з чинним законодавством.

Прес-служба ДОЗ ОДА

За матеріалами МОЗ

08.11.2017