Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, відповідно до Порядку відбору Кінцевих бенефіціарів Проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» (далі – Порядок відбору), затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України № 228 від 29 листопада 2022 року, оголошує про початок відбору проєктів, фінансування яких буде здійснюватися в рамках Фінансової угоди (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») (далі – Програма) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Відповідно до вимог Порядку відбору, заявки на участь у Програмі подаються органами місцевого самоврядування, які є Кінцевими бенефіціарами проєктів.

Подібні проєкти реалізовуватимуться у дитячих садках, школах, закладах охорони здоров’я, а також об’єктах соціальної, адміністративної та культурної сфери. Йдеться про утеплення фасадів, дахів, підвальних перекриттів, встановлення енергоефективних вікон та вхідних дверей, лічильників та систем контролю енергоспоживання, модернізацію систем опалення, вентиляції та освітлення тощо.

Програма орієнтована у першу чергу, на малі та середні громади, які до цього не мали практики реалізації масштабних міжнародних проєктів з термомодернізації.

Програма орієнтована, в першу чергу, на малі та середні міста та територіальні громади по всій території України, за винятком районів, визначених Мінреінтеграції у переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), які до цього не мали практики реалізації масштабних міжнародних проєктів з термомодернізації.

Фінансування надаватиметься Кінцевим бенефіціарам на термомодернізацію громадських будівель (лікарень, шкіл, дитсадків, спортивних закладів, будинків культури, будівель органів місцевого самоврядування тощо).

Крім проєктів термомодернізації будівель, фінансування може бути надано на будівельні роботи (включаючи роботи з ремонту пошкоджень, отриманих внаслідок військової агресії Російської Федерації) у громадських будівлях, у тому числі, з метою забезпечення відповідності потребам внутрішньо переміщених осіб та приймаючих їх територіальних громад.

Попередній відбір проєктів термомодернізації для участі у Програмі проводитиметься окремо для двох груп Кінцевих бенефіціарів на основі готовності проєктної та іншої технічної документації.

До першої групи увійдуть Кінцеві бенефіціари, які мають готову проєктну та іншу технічну документацією на проекти термомодернізації, що подаються на відбір.

Після відбору та проведення оцінки фінансового стану потенційних Кінцевих Бенефіціарів, такі Кінцеві бенефіціари укладають договір позики (кредитний договір) з Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та приступають до реалізації проєктів термомодернізації.

До другої групи увійдуть Кінцеві Бенефіціари, які не мають готової проєктної та іншої технічної документації на проекти термомодернізації. Після попереднього відбору вони будуть зобов’язані підготувати таку документацію та подати її на оцінку проєкту термомодернізації.

Після оцінки проекту термомодернізації та проведення оцінки фінансового стану потенційних Кінцевих Бенефіціарів, такі Кінцеві бенефіціари укладають договір позики (кредитний договір) з Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та приступають до реалізації проєктів термомодернізації.

Вимоги до Кінцевих Бенефіціарів та проєктів термомодернізації наведено у Порядку відбору, критеріях прийнятності Кінцевих Бенефіціарів, опублікованих на веб-сайті Мінінфраструктури. 

Пропозиції для участі у відборі проєктів із супровідними документами необхідно подати до 3 червня 2023 року включно на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..  

Додаткову інформацію можна отримати за електронною адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. чи за телефоном +380 50 332 61 49 (WhatsApp, Telegram), +380 44 351 46 31.

*Розподіл коштів для проєктів термомодернізації залежить від підтвердження Європейською комісією наявності гарантії ЄС та схвалення керуючими органами ЄІБ виплати коштів Україні.

 

Порядок відбору Кінцевих бенефіціарів Проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні», затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України № 228 від 29 листопада 2022 року;

Додаток 1 до Порядку відбору - Критерії прийнятності Кінцевих Бенефіціарів, Критерії оцінки проєктів термомодернізації, Основні енергоефективні заходи проєктів термомодернізації, що покриваються коштами позики, Прийнятні до впровадження заходи, які не є енергоефективними.

Додаток 2 до Порядку відбору - Анкета для Кінцевих Бенефіціарів, які подають пропозиції на отримання коштів позики для реалізації проєктів термомодернізації;

Додаток 3 до Порядку відбору - Зведена інформація про проєкти термомодернізації, які пропонується для реалізації;

Зразок гарантійного листа від потенційного Кінцевого Бенефіціару;

Зведений перелік документів які необхідно подати для участі у проєкті.

 

Джерело: https://mtu.gov.ua/news/34157.html