17 лютого 2023 року, під головуванням начальника Управління дорожнього господарства Артема Войтовича та заступника начальника Управління  Олександра Зубика,  відбулась нарада за участю перевізників та громадських організації.

Ключовими питаннями обговорення стало внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (далі -Порядок), питання проведення конкурсів на визначення автомобільного перевізника під час дії воєнного стану в Україні, актуалізація маршрутної мережі області та проведення обстежень пасажиропотоків по існуючій мережі.

В ході проведення наради обговорено внесені зміни до Порядку, основна мета яких – демонополізація ринку та підвищення рівня конкуренції між перевізниками.

Для досягнення цих цілей внесені, зокрема такі зміни як:

  • запроваджено систему балів для оцінки перевізника на конкурсі. За порушення правил дорожнього руху, залежно від тяжкості, претендент втрачає кількість балів.
  • передбачено обов’язок для учасників усіх наступних конкурсів на маршрути збільшити кількість транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення – до 50 відсотків запланованих від загальної кількості автобусів на міських автобусних маршрутах з січня 2023 року (до 70% з 2025 року) та до 20 відсотків — на приміських.

Водночас, обговорено актуалізацію маршрутної мережі області та проведення обстежень пасажиропотоків по існуючих маршрутах, з метою виключення «дублювання» маршрутів, створення конкурентного середовища, покращення якості та доступності пасажирських перевезень для усіх верств населення, в умовах широкомаштабної російської агресії.

Окремим питанням порядку денного було висвітлення проблеми активізації ринку «нелегальних перевезень», адже перевізники що  працюють поза межами правового поля,  наражають пасажирів на небезпеку життю та здоров’ю, завдають збитків економіці держави, та створюють соціальну напругу серед «легальних» перевізників області.