На церемонію відкриття дошки з м. Києва прибула дочка Василя Земляка - Олеся Земляк,  радник - посланник, посольства Чеської Республіки у Києві Давід Машек та голова Всеукраїнської ради чеських товариств Людмила Мухіна. Від імені обласної влади почесних гостей привітав заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, який у своїй промові підкреслив важливість події та засвідчив повагу і шану Урядові та народу Чеської Республіки, які підтримують Україну у її непрості часи.  -«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять видатного подолянина чеського походження Василя Земляка, відкриваючи йому пам’ятну дошку на будинку школи, в якій навчався та отримав неповну середню освіту. Користаючись нагодою, хочу подякувати Пану раднику Посольства Чеської Республіки у Києві Давіду Машеку за участь у заході, підтримку та увагу до чеської спільноти Вінниччини з боку дипломатичних установ Чеської Республіки.Зі свого боку Вінницька обласна державна адміністрація сприяє вільному розвитку національних спільнот, що проживають на теренах області; підтримує діяльність національно-культурних товариств, у тому числі громадську організацію «Голендерські чехи» села Миколаївки. З обласного бюджету щорічно виділяються кошти на участь Народного етнофольклорного ансамблю «Студанка» у Міжнародному фестивалі чехів у Празі; на проведення культурно-мистецьких заходів, як,  наприклад, минулорічний Всеукраїнський фестиваль – плес чеський фольклорних колективів».

Після церемонії відкриття пам’ятної дошки у актовому залі школи  учнівсько-педагогічним колективом була представлена літературно - мистецька композиція «Лебедем був він, лебедем…», присвячена біографії та творчості відомого земляка.

По завершенню зворушливого виступу учнів та вчителів школи керівництво області та району разом з почесними гостями ознайомилися з роботою шкільного Євро клубу, відвідали клас з навчання чеської мови та музей історії і побуту чеської спільноти села Миколаївки.

Організатором заходу виступила громадська організація «Голендерські чехи» с. Миколаївки Козятинського району, голова товариства – Лариса Лановик.