Депортація кримських татар стала символом страждань і гноблення малих народів Радянського Союзу, у результаті якої кримці на 45 років позбавились етносоціального та етнокультурного середовища проживання, яке створювалося віками

12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Щорічно в цей день в містах України проводять заходи по вшануванню  пам'ять цих трагічних подій в історії кримських татар. 

18 травня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Кримський півострів: шлях крізь віки», яка присвячена 74 річниці депортації кримських татар. Книжки та журнали, представлені на виставці, ілюструють історію Криму, долю його мешканців, також розкривають  події травневих днів 1944 року – однієї з найтрагічніших сторінок в історії кримських татар та інших народів, які були насильно переселені з півострова у віддалені регіони Радянського Союзу.

Бібліотека запрошує на перегляд виставки усіх, кому цікава вікова історія Криму, хто не байдужий до долі кримських татар та його сучасного життя і проблем.