У рамках дводенного візиту, посадовець ознайомився з діяльністю релігійних громад різних конфесій та провів ряд зустрічей з керівництвом обласної державної адміністрації, членами Ради церков і релігійних організацій та Ради національно-культурних товариств.

Під час зустрічі із заступником голови облдержадміністрації Олександром Крученюком, сторони обговорили ключові аспекти релігійної та міжнаціональної ситуації в області, розвитку державно-церковних та міжнаціональних відносин.

«На сьогодні в області напрацьовано дієві механізми співпраці органів державної влади з релігійними організаціями  та національними спільнотами, завдяки яким міжетнічна та релігійна ситуація характеризується як мирна, толерантна та виважена, без проявів нетерпимості та дискримінації, - зауважив Олександр Крученюк.

Директор Департаменту у справах релігій та національностей  Міністерства Культури України Андрій Юраш спільно з начальником управління у справах національностей та релігій обласної державної адміністрації Ігорем Салецьким ознайомилися з діяльністю релігійних організацій Руської православної старообрядницької Церкви на Вінниччині. Зокрема, архієпископ Київський і всієї України єпархії Никодим (Ковальов) поінформував присутніх, що у 2016 році після смерті  архієпископа Київського Саватія (Козко), на Соборі РПСЦ був обраний керуючим Київської і всієї України єпархії. Враховуючи те, що перед обранням архієпископ Никодим проживав на Вінниччині та служив настоятелем релігійної громади РПСЦ в м. Жмеринці, місцезнаходження Київської і всієї України єпархії перенесено до  м. Вінниці. Варто зазначити, що протягом тривалого часу  церква не змінює своєї мережі, адже  діє 13 релігійних громад, яких обслуговують 3 священики РПСЦ за місцем проживання. Учасники зустрічі також оглянули будівництво кафедрального Собору Святого Духа РСПЦ, який споруджується по вул. Брацлавській м. Вінниці понад 10 років.

Також директор Департаменту у справах релігій та національностей  Міністерства Культури України Андрій Юраш відвідав Центр національних культур Вінниччини, де провів зустріч із головою Ради національно-культурних товариств Вінниччини Мерабі Нарсіа та головою спілки поляків Аллою Ратинською. «Завдяки підтримці голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, створено Центр національних культур Вінниччини, який став своєрідною платформою для міжнаціонального діалогу, вирішення соціально-важливих питань національних спільнот, вивчення мов історичних батьківщин національних меншин, збереження та популяризації історичних звичаїв і традицій.  І саме завдяки співпраці в даних напрямках,  ми забезпечуємо злагоду і міжнаціональний спокій на території Вінницької області», - зазначив Мерабі Нарсіа.

У ході зустрічі Ігор Салецький також представив директорові Департаменту у справах релігій та національностей новий пріоритетний напрям роботи управління – створення Центру по роботі із закордонним українством у Вінницькій області, який, за словами Ігоря Салецького, розпочав  досить ефективно розвиватися в рамках Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017-2020 роки.

Ще одним аспектом робочої програми став візит до стаціонарного християнського табору «Джерело любові» м.Вінниці.  Директор Департаменту у справах релігій та національностей  МКУ та начальник  управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації оглянули територію табору та  ознайомилися з будівництвом молитовного будинку.