До події долучились і керівники району – голова Тиврівської райдержадміністрації Віктор Бойко, голова районної ради Ярослав Красовський, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Заворітний, заступник голови райдержадміністрації Володимир Вітюк, Тиврівський селищний голова Сергій Кицишин. Сама подія забрала кілька тисяч вірян  – були делегації з Бару, Кам’янець-Подільського, Вінниці і багатьох інших міст і селищ Вінниччина та й України.

Цього року Кам’янець-Подільська Дієцезія РКЦ святкує 100-річчя свого відновлення, а Україна з болем відзначає 80-ту річницю найважчих переслідувань за віру. Радянською владою були закриті майже всі храми, різними способами знищували духовенство, переслідували і вірян.  В той же час відбулась так звана «польська акція» - коли більш як півмільйона осіб польського походження заслано до Сибіру та Казахстану.

Ідея створення Меморіалу належить отцю Павлу Вишковському ОМІ зі Згромадження Місіонерів Марії Непорочної, яке відбудовує та опікується санктурієм Матері Божої Тиврівської, де і створено Меморіал. «У серцях багатьох людей історія переслідувань за віру ще жива, ще пульсує, адже це була трагічна частина їхнього життя. Ми хочемо увіковічнити цю історію для наступних поколінь. Меморіал є частиною храму, який також відбудовується. Для нас ця відбудова – це символ відродження віри в Україні, а також і самої України» - розповів він.

Меморіал, загальна площа якого 400м2, містить 14 залів, що символізують  14  стоянь Хресної дороги Ісуса і Його послідовників з України, які не завагалися пожертвувати своїм життям заради Нього. У залах можна ознайомитися з реаліями життя в атеїстичному суспільстві, яке намагалась творити радянська влада. Окремою частиною Меморіалу є зали присвячені священникам, ченцям та черницям, які в умовах переслідувань, відважно продовжували свою місію поширення християнства і служили Церкві «в підпіллі».