До участі у заході були запрошені представники центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій, чиї функції дотичні до вирішення етнонаціональних питань.

Вінниччину на конференції представив начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький.

Вітальним  словом захід відкрила Заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш привітав усіх присутніх та розповів про виклики та можливості сучасної політики щодо національних меншин.

 Ігор Салецький, представляючи механізми взаємодії органів державної влади Вінниччини з національними спільнотами акцентував увагу на  двох основних стратегічних цілях: «Вінниччина – регіон міжнаціональної та міжконфесійної злагоди» та «Залучення активності, потенціалу та ресурсу національних спільнот у реалізації соціально-значущих проектів».

Зокрема посадовець детально зупинився на виконанні  практичних кроків, які реалізуються в області для досягнення стратегічних цілей.  

За його словами – «на Вінниччині активно впроваджується  перехід системи міжнаціональних взаємовідносин на новий рівень – рівень стратегічного партнерства та порозуміння між двома центрами взаємодії і комунікації - обласною державною адміністрацією та радою національно-культурних товариств у соціальному служінні суспільству. Не на декларативному, а на сутнісному рівні демонструється приналежність до європейської культурної традиції і відповідної парадигми».

 В рамках обміну досвіду з європейськими експертами відбулась панельна дискусія між учасниками та експертами стосовно виконавчих структур та діалогових механізмів, що забезпечують права національних меншин, в Чехії, Румунії, Федеративній Республіці Німеччина, Сербії.