Від Вінницької області у семінарі взяла участь заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алла Ратинська, яка у ході панельних дискусій ознайомила учасників семінару з результатами виконання регіонального плану заходів Стратегії. А.Ратинська акцентувала на тому, що успішній інтеграції ромів області в українське суспільство сприяє й діюча Програма підтримки національно-культурних товариств та забезпечення міжконфесійного розвитку Вінниччини на період до 2020 року, якою передбачено фінансування проведення культурно-мистецьких та мовно-освітніх заходів ромською спільнотою. Також підкреслила про підтримку видавницької діяльності ромів та можливість використання приміщення Центру національних культур Вінниччини для проведення ними різноманітних заходів, у тому числі вивчення  національної мови.

У семінарі взяли участь працівники Офісу Ради Європи, Міністерства культури України, незалежні експерти з питань адаптації ромів в українське суспільство та представники ромських громадських організацій.

Учасники семінару мали можливість ознайомитись з рекомендаціями незалежних експертів щодо основ написання ефективних планів заходів на виконання «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».