Під такою назвою 21 лютого 2017 року управлінням у справах національностей та релігій і культури та мистецтва облдержадміністрації спільно з національно-культурними товариствами області у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбулося літературно-мистецьке свято у рамках культурологічного проекту «Мови різні – душа одна», приурочене до Міжнародного дня рідної мови.

Вінницька область, як в цілому вся Україна, багатонаціональна. Тут проживають представники понад 100 національностей. Збереженням своєї мовної самобутності та ідентичності на Вінниччині опікуються біля 50 національно-культурних товариств, адже саме мова є основною ознакою нації, формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини кожної національності. Національно-культурні товариства Вінниччини проводять велику мовно-інформаційну роботу у напрямку збереження та розвитку своїх рідних мов.

Отож, на щорічному святі Рідної мови юним глядачам - студентам Вінницького гуманітарно-педагогічного та торгово-економічного коледжів було представлено мови, на яких розмовляють представники національних спільнот, що проживають у області. Разом із співучою та неповторною українською мовою звучали вірші та пісні на польській, білоруській, грузинській, азербайджанській, ромській, кримсько-татарській, німецькій мові та на ідіш.

До учасників заходу зі словами подяки за вагомий внесок у розвиток багатонаціональної мовної спадщини Вінниччини звернувся начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький. У своїй вітальній промові він підкреслив важливість збереження кожної мови та зазначив, що обласна державна адміністрація й надалі буде створювати умови для вільного розвитку національних мов в області.

Відкриття сучасного класу для вивчення мов історичних батьківщин національно-культурних товариств у Центрі національних культур Вінниччини (м.Вінниця, вул.Соборна, 15-А) є яскравим свідченням партнерської співпраці органів влади Вінниччини та національних спільнот.

На захід завітала Консул РП у Вінниці пані Уршула Філіпковська, яка звернулася до всіх присутніх з привітанням та побажанням не забувати свої рідні мови та якомога більше вивчати мови інших народів, адже визнання й пошана інших мов є ключем до збереження міжнаціонального миру.

Присутність на літературно-мистецькому святі членів Ради національно-культурних товариств Вінниччини, свідчить про увагу з боку представників національних спільнот до проблематики збереження мов історичних батьківщин, яка виглядає як винятково важлива, оскільки дозволяє подумати та предметно розглянути проблематику налагодження комунікацій у цьому напрямку роботи.

Також, від управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації організатори та учасники заходу отримали подяки та памʼятні подарунки.