08 травня 2019 року в обласній філармонії відбулось відкриття виставки «Український єврейський сімейний альбом»  та презентація фільму «Заповіт праведників світу».

До учнівської молоді звернувся заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, який зазначив: - «Сьогодні 8 та завтра 9 травня ми, разом з мільйонами людей всього світу, відзначаємо День пам’яті і примирення та 74-ту річницю Перемоги над нацизмом у Європі.

Ці дні завжди викликали та будуть викликати  почуття світлої радості, безмежної гордості за наш народ та гіркий сум водночас. Знаючи, якою великою ціною завойовано нашу перемогу, схиляємо голови перед священною пам’яттю загиблих. Ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни. Ми вдячні за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які вони виявили у боях за рідну землю. Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу і незалежність нашої країни.

Висловлюємо безмежну вдячність усім, хто тяжкою ратною працею наближав довгоочікуваний день визволення та кував перемогу в тилу. Ми схиляємо голови у пошані перед усіма, хто був закатований за ознаками  етнічної, расової та релігійної приналежності, низько вклоняємося перед тими, хто ризикуючи своїм життям, рятували життя інших людей.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні назавжди залишиться у нашій пам’яті, як символ героїчного минулого, адже самовідданість та мужність тих, хто віддав своє життя за Батьківщину – приклад  патріотизму перед усім для вас, молоде покоління».

Олександр Крученюк вручив подяки вінничанам, які присвятили своє життя дослідженню історії Голокосту на Вінниччині: голові громадської організації «Вінницьке обласне відділення єврейського агентства «Сохнут-Україна» Риті Трахтенберг, директору музею Голокосту у м. Вінниця Леоніду Трахтенбергу, заступнику директора Державного архіву Вінницької області з питань науково-методичної роботи, заслуженому працівнику культури України Фаїні Ввинокуровій та організатору заходу заступнику директора з навчально-виховної роботи гуманітарної гімназії № 1 ім. М.І.Пирогова Вінницької міської Ради Валентині Воронецькій.

Відкрили виставку начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький та заступник директора Державного архіву Вінницької області Фаїна Винокурова та представник шкільного самоврядування Гуманітарної гімназії № 1 Вінницької міської Ради.  

Під час заходу, глядачі мали можливість почути історії і побачити світлини  трагічних сторінок Другої світової війни та переглянути фільм «Заповіт праведників світу», який отримав І місце серед десятків фільмів з Німеччини, Молдови та України, поданих до міжнародного молодіжного кіноконкурсу – 2019. Головною героїнею та режисером якого стала Анна Айзенберг.

На заході були присутні студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, Донецького національного університету ім. В.Стуса та учні шкіл міста Вінниця.