Перед початком пленарного засідання Валерій Коровій звернувся до учасників засідання, підкресливши традиційно важливу роль релігійних громад у формуванні духовних цінностей. Також голова ОДА висловив стурбованість наявною демографічною ситуацією в області, особливо в сільській місцевості:

«Найочевидніше ця тенденція прослідковується на прикладі чисельності дітей шкільного віку, яких у 1991 році  налічувалось 240 тис., а  у 2018 році – 160 тис, тобто мінус 80 тисТобто ми маємо справді серйозну кризу, яка спонукає подумати на перспективу про якість освіти та медичних послуг і взагалі вивчати проблему урбанізації. Проблему зменшення народжуваності аж ніяк не можна сьогодні залишати поза увагою, а вирішувати її необхідно комплексно»,- зазначив очільник області.

Пленарне засідання Ради церков розпочалось, відповідно до порядку денного, презентацією директора Департаменту соціальної та молодіжної політики Наталі Заболотної щодо організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей області влітку 2019 року.

Посадовець підкреслила, що з 1 червня вже розпочалась оздоровча кампанія, організація та проведення якої покладено на місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування: «Проте щороку до оздоровлення дітей широко долучаються громадські організації, підприємства, профспілки  та релігійні громади,-зазначила Наталя Заболотна,- Користуючись нагодою, хочу подякувати за вагомий внесок у справу оздоровлення дітей Вінницької області саме релігійним громадам. Адже завдячуючи їм в області оздоровлюються тисячі дітей».

«Приємним є те, що на постійній основі планують працювати два релігійні оздоровчі заклади «Мир і радість» та «Джерело любові», де будуть оздоровлюватись більш як 1000 дітей та молодих людей, для яких створені чудові умови для проживання і відпочинку в екологічно чистій зоніВелика вдячність за це громадам  християн віри євангельської»,- зазначила Наталя Заболотна.

Керівник департаменту також зупинилась на нормативно - правовому аспекті організації відпочинку та оздоровлення дітей установами різної форми власності.

Учасники засідання також заслухали  звіт про діяльність обласної Ради церков і релігійних організацій у 2018/2019 роках. Головуючий у Раді Церков та релігійних організацій Вінницької області Михайло Вільчинський  зазначив: «Протягом 2018 -2019 рр. відбулося 18 засідань секретаріатів обласної ради Церков і релігійних організацій, що забезпечувало постійну роботу в якості міжконфесійної платформи для комунікацій, в тому числі з інститутами громадянського суспільства. Особлива увага була приділена реалізації заходів за збереження здорового способу життя, сімейних цінностей, охороні навколишнього середовища, популяризації сакральних святинь та інших. Спільні заходи, програми, проекти,  участь в яких системно брали керівництво обласної державної адміністрації, керівники релігійних організацій та управлінь сприяли гармонійному розвитку державно-церковних та міжконфесійних відносин в області».

На завершення засідання Михайло Вільчинський склав повноваження головуючого  у Раді Церков та релігійних організацій Вінницької області та за закритими дверима відбулися перевибори нового очільника. Новим керуючим став єпископ Михайло Йосипович Якобчук - почесний голова Вінницького обласного управління об’єднаної церкви християн віри євангельської.