Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів» Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначається 2 серпня на державному рівні.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау (Польща) в газових камерах було знищено (за різними даними ) понад 3000 ромів.  Ця трагедія назавжди увійшла у людську свідомість як сторінка історії під назвою: «жахіття нацистського терору».

У часи Другої світової війни, за даними дослідників, загинуло від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів, 20 тисяч з них – на території України. Остаточна кількість загиблих ромів на території Вінниччини невідома, адже недостатньо документальних підтверджень та свідчень мешканців подільських міст та містечок. Як зазначають історики і представники ромської громади, пошукові роботи з вивчення цієї трагічної сторінки ромського народу розпочато занадто пізно.

Багато десятиліть минуло, віддаляючи  від тих жахливих подій, і сьогодні Україна впевнено йде європейським шляхом, де немає місця расовому упередженню та агресії.

Пам’ятаючи і засуджуючи жахливі, нічим невиправдані злодіяння фашизму, Україна з великою відповідальністю ставиться до питання збереження міжнаціонального миру в Україні та принципів толерантного ставлення до представників ромської національної меншини та інших національностей, які проживають в Україні.