Від тепер на теренах Вінниччини діятиме чотири санктуарія римсько-католицької церкви: в м. Вінниця, в смт Чечельник, в смт Браїлів та в м. Шаргород.

Архієпископу співслужили монсеньйор Йосеф Ґрек - перший секретар Нунція, єпископ Леон Дубравський - ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії, єпископ-помічник Радослав Змітровіч, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Броніслав Бернацький, єпископ-помічник Яцек Пиль, єпископ-емерит Мар’ян Бучек, міністр Провінції св. Архангела Михаїла бр. Даниїл Ботвіна ордену францисканців, які опікуються святинею, духовенство з різних дієцезій України.

Страсті Ісуса Христа прийшли також вшанувати Митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт УПЦ, архієпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл УПЦ КП.

Участь у заході взяли керівництво області та району: голова облдержадміністрації В.Коровій, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький, голова Шаргородської райдержадміністрації К.Кедик, голова районної ради М. Попов, міський голова І.Винокур.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, котрий разом із іншими представниками влади взяв участь у Хресній Дорозі,  привітав всіх вірян римсько-католицької церкви з появою на терені області четвертого Санктуарія, а також зазначив, що: «Народ, об’єднаний в молитві, має велику силу. Сьогодні, в цей непростий для нашої країни час, ми мали змогу сотворити спільну молитву за Україну, її майбутнє, за майбутнє наших дітей. За це велика вдячність Богу і людям».

Ідея створення Хресної Дороги належить о. Геркуляну Мальчуку, єпископу-помічнику Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ та ченців ордену братів менших францисканців.

Ще з середини 14 століття, орденом францисканців започатковано звичай здійснювати стояння на святих місцях Єрусалиму. Уже у 15-16 століттях у різних регіонах Європи, наслідуючи цей звичай, виникла традиція серійно відображати сцени Страстей Христа.

Місцем будівництва дороги обрано м. Шаргород, так як пагорби у місті і навколо нього, нагадують єрусалимські, по яких проходив останній шлях Христос, а також в районі зосереджено велика кількість релігійних організацій РКЦ (18 громад та 2 монастиря, що становлять 15 % від загальної кількості організацій РКЦ в області).

Подібна Хресна Дорога є ще в Кальварії Зебжидовській (Польща), що неподалік Кракова. Відтепер таку ж святиню має й Україна. Це перша культова споруда такого масштабу на теренах нашої держави.

Хоча Хресна Дорога ще не повністю збудована, сюди вже приїжджають паломники з різних парафій України, щоби пройти останній шлях Христа і випросити у Бога Його милості.