Захід відкрив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

Участь у семінарі взяли представники центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій.

Міжнаціональну Вінниччину представив начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький.

Окрім того, на семінар були запрошені провідні європейські фахівці у сфері міжетнічних відносин: Професор з конституційного, публічного міжнародного та європейського права д-р Райнер Хофман (Франкфуртський Університет ім. Гете) та Старший політичний радник ВКНМ ОБСЄ Дженіфер Крофт. 

Ігор Салецький у своєму виступі наголосив на пріоритетних напрямках роботи управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації спрямованих на поглиблення взаємодії з національними спільнотами, досягнення міжнаціональної толерантності, миру та злагоди в області. «Питання забезпечення реалізації прав і свобод національних спільнот виступає одним із важливих аспектів діяльності органів державної влади Вінниччини. При обласній державній адміністрації активно діє Рада національно-культурних товариств, яка забезпечує системний та конструктивний діалог влади і представників різних національностей. Завдяки діяльності Ради та її робочих груп є можливість щоденного спілкування, формування здатності до сприйняття інших поглядів на життя в національному сенсі.»

Окрім того, ще одним із важливих кроків у розширенні кооперації між державними органами влади  Вінниччини та національними меншинами Ігор Салецький відзначив реалізацію заходів Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки, завдяки якій в області вдається реалізовувати культурно-мистецькі, освітньо-мовні та інформаційні потреби національних спільнот Вінниччини.

Разом з тим, І.Салецький акцентував увагу учасників на діяльності Центру національних культур Вінниччини, фінансування якого проводиться з обласного бюджету. «Ресурси центру доступні усім національним об’єднанням, а саме, конференц-зала для проведення спільних засідань, прийому офіційних делегацій та представників дипроматичних установ, клас для вивчення мов історичних батьківщин національних меншин та репетиційна зала для творчих колективів. Одним з ключових завдань Центру є відродження та підтримка національної ідентичні кожного народу, що проживає у області.»

Корім того, на завершення виступу презентовано ще один із аспектів  спільної роботи управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації та  Ради національно-культурних товариств Вінниччини - налагодження зв’язків із українцями що проживають за кордоном.