Так, Ігор Салецький зауважив, що одним з головних напрямків роботи підрозділу стала реалізація на Вінниччині програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку  Вінниччини на період 2016-2020 років.

«Безперечно, важливим для життєдіяльності кожної спільноти та громади, у тому числі й національної і релігійної, є підтримка органів влади у створенні відповідних умов для задоволення духовних, етнічних та культурно-освітніх потреб.

Так, впродовж 2016 року, окреслилися суттєві зрушення у напрямку поглиблення співпраці. До вагомих здобутків, зокрема, можна віднести ініційовану обласною державною адміністрацією і прийнятою релігійними організаціями Програму, яка розроблена відповідно до Стратегії збалансованого  регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року. У ній, в якості аксіоми, прописана ідея, що відокремлення релігійних організацій і національних культурних товариств від держави зовсім не означає їхнього відмежування від суспільства. В Програмі закладено підґрунтя для розвитку партнерських взаємовідносин між облдержадміністрацією та РО і НКТ у соціальному служінні суспільству», – зауважив Ігор Салецький.

Окрім того, посадовець розповів про активне надання допомоги і підтримки закладам системи освіти, заснованих релігійними організаціями. Зокрема, це стосувалось трьох навчально-виховних комплексів, шести дошкільних виховних центрів, трьох вищих учбових закладів.

 Серед іншого, на чому зупинився Ігор Салецький, є значення капеланського служіння. Так, з Вінницької області в зоні проведення АТО працює 18 священнослужителів з чотирьох конфесій, які систематично надають душпастерську опіку військовим в зоні конфлікту.

«Сьогодні робота щодо організації душпастирської опіки в Україні активно проводиться за двома напрямами. З одного боку, це волонтерське добровільне служіння, яке проводиться служителями різних церков, а з іншого, - відповідна законотворча робота.

В той же час, Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження про створення служби військового капеланства у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Керуючись вимогами часу Міністерство оборони України своїм наказом, фактично, легітимізувало службу військового капеланства у Збройних Силах України.

Так, духовенством Вінниччини різних конфесій протягом 2016 року здійснювалася систематична доставка продуктів харчування, одягу, предметів особистої гігієни та ліків до низки дитячих, медичних закладів, будинків геріатричного напрямку, Центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, школам-інтернатам, будинку ветеранів у міста та села. Зокрема, це стосувалось таких населених пунктів, як Мар’їнка, Авдіївка, Курахове, Новомихайлівка, Гірник, Костянтинівка, Бахмут, Сєверодонецьк, Часів Яр, Красне, Ново-Троїцьке.

Окрім того, Вінницькі священники-капелани здійснювали в зоні бойових дій служіння та духовну опіку військовослужбовців. Також, особливу увагу капелани приділяють учасникам АТО у подолані психологічних проблем та адаптації до цивільного життя, працюють з вдовами та сім’ями бійців», – наголосив Ігор Салецький.

Серед пріоритетів в роботі управління на 2017 рік посадовець окреслив такі, як забезпечення міжконфесійного та міжнаціонального миру та злагоди в області, а також вдосконалення механізмів взаємодії органів державної влади з релігійними організаціями та національними спільнотами.