У 2022 році громадські організації національних спільнот Вінниччини з перших тижнів війни включилися в активну волонтерську діяльність, спрямовану на:

- допомогу особам, що евакуювалися із зон активних бойових дій та прямували до інших областей та країн світу;

- опіку над внутрішньо переміщеними особами, які оселилися на Вінниччині;

- всебічну допомогу підрозділам Збройних сил України та 120 бригаді територіальної оборони Вінниччини.

Особливою активністю відзначаються польська та єврейська спільноти, які є найчисельнішими  етноспільнотами на території області, а саме:

1. Центр польської культури у м. Бар «Польський дім» протягом першого місяця війни став притулком для родин з дітьми, які проїжджали транзитом до західних кордонів нашої країни. Під час перебування біженців персонал Польського дому забезпечував ночівлею у теплому приміщенні, гарячим харчуванням, автомобільним паркінгом, харчовими наборами на дорогу. З метою створення родинного затишку для нових мешканців творчими колективами та учнями польського центру було проведено ряд мистецьких заходів, серед яких патріотичний концерт, присвячений братерській дружбі українського та польського народів.

З квітня до серпня поточного року на повному утриманні Польського дому знаходилося 5 родин (19 осіб). Дякуючи співпраці Польського дому з польськими благодійними організаціями та фондами, вдалося забезпечити переміщені родини трьохразовим харчуванням та всебічною підтримкою.

Крім того, Польський дім співпрацює з волонтерською громадською організацією «Надія на справедливість», які за час війни неодноразово передавали гуманітарну допомогу для підрозділів 95, 59, 415, 75, 214 ЗСУ, а саме: спальні мішки, каремати, генератор, турнікети, плитоноски, медикаменти та продукти харчування довготривалого терміну.

На даний час Польський дім у місті Бар є затишним місцем для проживання родин військовослужбовців з півдня та сходу України (інформацію про діяльність Польського Дому у м. Бар розміщено на https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

2. Громадська організація «Барське районне культурно-освітнє товариство поляків імені Конфедератів Барських» разом з органами місцевого самоврядування бере активну участь у спільних волонтерських заходах, допомагає внутрішньо переміщеним особам та підрозділам ЗСУ. Для Барської територіальної громади від міст-побратимів Квідзин,Рибнік та Стараховіце Республіки Польща було передано потужний електрогенератор для забезпечення водопостачання у місті на момент загрози знеструмлення та генератори невеликої потужності,спальні мішки, каремати, теплий одяг для підрозділів ЗСУ; мікроавтобус з медикаментами для військових та військових шпиталів. Також громада отримувала та отримує й надалі гуманітарну допомогу дляпереселенців з окупованих міст України, які тимчасово знайшли прихисток у м. Бар. (https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

Продовження у наступних публікаціях