05 квітня 2023 року в приміщенні Благодійного єврейського центру «Хесед Емуна» відбулась презентація книг «Народжені страждати» та «Рама», які видав нідерланський дослідник Голокосту Кор Роос.

 

Кор Роос народився в Гаазі. Закінчив університет в Амстердамі, мешкає в місті Остенволд, Нідерланди. Очолює фонд допомоги євреям, які пережили Голокост. Є укладачем та редактором низки книжок, читає лекції в університетах України та Німеччині за темою «Голокост – незабутня сторінка історії України».

 

Кор Роос розпочав презентацію книг з розповіді про подію, яка змінила  усе його життя, після чого він почав займатися темою Голокоста. Він наголосив, що Голокост є тим глобальним історичним явищем, вивчення якого потребує не лише архівних документів, а й свідчень очевидців. Лише в Україні в роки фашистської окупації було споруджено 180 таборів і 50 гетто, багато з яких було на території Вінниччини. Допомагали євреям вижити українці, які згодом отримали звання «Праведник». Письменник каже, що незабутніми сторінками української історії мають стати розповіді про життя та страждання єврейського населення у роки Другої світової. Книги звернуті перш за все до молоді, яка лиш вивчає історію своєї держави. Автор представив свої книги цікавими фактами та відеофільмом зі спогадами однієї з героїнь його книг.

 

Модератором зустрічі був Леонід Трахтенберг – директор Вінницького музею Голокосту, який висловив велику подяку Кору Роосу за його надзвичайно велику роботу, щодо зібрання спогадів свідків єврейської трагедії. Подякувала авторові книг й заступник начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська, яка підкреслила важливість цих видань у збереження пам´яті не тільки для єврейської спільноти, але й для усіх народів, що проживають в Україні та за її межами.