Під час зустрічі обговорено ряд питання щодо належного дотримання прав іноземних студентів, які проживають на Вінниччині, активізації співпраці органів державної влади з єгипетською національною спільнотою.

Священник Бейжимі Аль Анба Бішой розповів про причини візиту  на Вінниччину, які спрямовані на усесторонню опіку студентів з Єгипту та наголосив на  відсутності приміщення для їх зустрічей, де б іноземці мали змогу проводити  культурні, мистецькі та наукові заходи.

Ігор Салецький акцентував увагу на напрямках роботи управління у справах національностей та  релігій облдержадміністрації щодо заберпечення прав національних меншин. Зокрема, підкреслив, що «органи державної влади Вінниччини мають позитивний досвід у запобіганні проявам дискримінації та забезпечення прав, як іноземців, які тимчасово проживають в регіоні, так і  представників національних товариств, яким Україна стала другою Батьківщиною. Значний вклад у забезпечення прав різних національностей робить Центр Національних товариств – місце де різні етнічні спільноти можуть безоплатно збиратися для спілкування, навчання, проведення культурних заходів».

Ігорем Салецьким була акцентована увага на важливості всебічної підтримки вихідців з Єгипту, які навчаються у м. Вінниці, - «що сприятиме, як налагодженню відносин з іноземцями м. Вінниці так і  стане початком появи у міжнаціональній палітрі Вінниччини – національної спільноти єгиптян» -  та запропонував проводити культурні заходи іноземців на базі Центру національних товариств Вінниччини. 

 

Для довідки:

Коптська Церква  є однією з найдавніших у світі та налічує близько восьми мільйонів вірян. За переказами, вона була заснована євангелістом Марком. Копти вважаються найбільшою християнською конфесією в країнах Африки, насамперед в Ефіопії та Єгипті.

Маючи самоназву «Православна», Коптська церква (як і решта давньосхідних церков), визнаючи рішення лише перших трьох Вселенських соборів, не належить до числа помісних православних церков (візантійської традиції); так само вона не перебуває у євхаристичному єднанні з католицькою церквою. Коптська православна церква має євхаристичний зв'язок із Вірменською ЦерквоюСирійською православною церквою та іншими орієнтальними церквами.

У теперішній час Коптська православна церква складається з 400 громад, більшість із них — у Єгипті, решта — в єгипетськійдіаспорі.

Коптську православну церкву очолює Папа Александрійський і Святійший Патріарх, нині — Федір II.