Боротьба України за свою землю, ідентичність та незалежність завжди була багатонаціональною. Повномасштабне військове вторгнення рф консолідувало громадян України різного етнічного походження у боротьбі за українську державність. Об’єднавшись проти спільного ворога, пліч-о-пліч воюють, волонтерять, працюють у різних сферах представники різних національних спільнот України.

Сьогодні заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський взяв участь у засіданні круглого столу “Роль національних меншин (спільнот) у період війни”, який відбувся у Чернівецькій ОВА за участі заступниці начальника ЧОВА Юлії Грицку-Андрієш, першого заступника Голови Чернівецької облради Миколи Гуйтора, представників Національної платформи стійкості та згуртованості, інститутів громадянського суспільства, науковців та представників румунської, єврейської, азербайджанської, німецької, вірменської громад.

Присутні обговорили вплив повномасштабної військової агресії рф на стан національних меншин в Україні та їхню роль у протидії країні-агресору. Також йшлося про зміни етноконфесійного ландшафту, міжетнічної комунікації та виклики, з якими представники нацменшин зіштовхуються в умовах повномасштабного вторгнення росії.

Заступник Голови ДЕСС у своїй доповіді докладно окреслив вплив повномасштабного військового вторгнення рф на національні меншини та корінні народи в Україні — виклики та наслідки у зв’язку з ескалацією російсько-української війни; а також роль етнічних спільнот у протидії російському агресору. Ігор Лоссовський, зокрема, зупинився на законотворчій діяльності ДЕСС та важливості виконання вимог ЄС у контексті курсу на європейську інтеграцію України.

Представники Національної платформи стійкості та згуртованості акцентували увагу на українській формулі стійкості та світовому значенні українського досвіду протистояння агресору. Також обговорили різні аспекти міжетнічної взаємодії в умовах війни та ситуацію в етнорелігійному вимірі в контексті руйнування сакральних споруд й переслідуванні українських священників на тимчасово окупованих територіях.

Лідери громадських організацій та об’єднань національних спільнот Чернівецької області поділилися досвідом мобілізації засобів та ресурсів для протидії військової агресії, роботи у гуманітарній, соціальній, культурно-освітній сферах.

 

Світлини та фото: офіційний сайт ДЕСС та Чернівецької ОВА