Команда ДЕСС на чолі з заступником Голови Ігорем Лоссовським зустрілася із представниками Меджлісу кримськотатарського народу, серед яких Голова Меджлісу Рефат Чубаров та Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу Ескендер Барієв.

Учасники зустрічі обговорили низку важливих робочих питань. Зокрема, створення робочої групи з питань правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту цієї мови на основі латинської графіки. До кінця вересня наступного року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті разом із МОН має розробити проєкт, який буде розглянутий Національною комісією з питань кримськотатарської мови та переданий на затвердження Кабміну.

Робота здійснюватиметься за участі Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також Меджлісу кримськотатарського народу.

Аналізуючи поточний стан справ і комплекс заходів у рамках Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022 – 2032 роки, обговорили започаткування державної відзнаки за особливий внесок у забезпечення розвитку та популяризацію кримськотатарської мови.

У межах робочої зустрічі досягнуто також домовленості щодо активізації співпраці між ДЕСС та Меджлісом і координації зусиль щодо підготовки та забезпечення прийняття Урядом України проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України про закріплення правового статусу представницького органу корінного народу України за Меджлісом кримськотатарського народу. Обговорювалися також інші важливі питання взаємної співпраці.

 

Текст та фото: офіційний сайт ДЕСС