Війна росії проти України – це також і війна проти свободи віросповідання, що є основоположною цінністю для міжнародної спільноти, включаючи США. Про це релігійні лідери з Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) заявили під час візиту до Вашингтону (США).

У неділю, 29 жовтня, делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій на чолі з головуючим Станіславом Носовим відвідала храм Української греко-католицької громади. Пізніше українські релігійні діячі зустрілися з впливовими представниками української діаспори. Окрему увагу було приділено жорстоким переслідуванням, свавільним ув’язненням і тортурам, які російська влада спрямовує проти священнослужителів і вірних релігійних меншин на окупованих територіях України.

30 жовтня за участю української делегації ВРЦіРО відбулася панельна дискусія в Інституті миру Сполучених Штатів у Вашингтоні та круглий стіл за участі американських експертів і лідерів думок.

Репресії проти всіх релігійних меншин, подібно як у радянські часи, повернулися на українські території, окуповані росією. Від переслідувань окупаційної влади особливо страждають українські євангельські церкви, яких російська пропаганда таврує “американськими агентами”, “сектантами” або “екстремістами”. Про це свідчила делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій під час зустрічей.

Іван Русин, єпископ Української Євангельської Церкви, підкреслив, що Україна веде боротьбу за власне існування. Він звернув увагу на утиски релігійних свобод на тимчасово окупованих територіях України. “Ми не говоримо про захоплення церков. Ми говоримо про людей, яких вбивали лише тому, що вони мають інше віросповідання”.

Митрополит Філадельфійський Української Греко-Католицької Церкви Борис Ґудзяк наголосив, що кожного разу, коли російська держава окуповує територію України, Українська Греко-Католицька Церква втрачає легальний статус та зазнає переслідувань. “Так було за цариці Катерини, в ХІХ столітті, в ХХ столітті, коли Церква була ліквідована, так відбувається тепер. Українські Церкви і релігійні організації знають, що російська окупація несе обмеження або ж навіть знищення нашої релігійної свободи”. Він зазначив, що на окупованих територіях майже не залишилося діючих католицьких священників – чи то східного, чи західного обряду.

Яків Дов Блайх, головний рабин Києва та України, розповів, що як американець, який переїхав до Києва у 1989 році, на власні очі побачив в Україні становлення справжньої демократії. “Для нас очевидно, що росія прагне знищити українців загалом як націю, як народ України, а також знищити будь-яку ідею незалежної української держави. Після розпаду радянського союзу в Україні почала розквітати демократія, з’явилася справжня свобода віросповідання та утвердився релігійний плюралізм. Однак тепер росія прагне все це знищити та встановлює на окупованих територіях України ідеологію “русського міра”, яка передбачає повне знищення української ідентичності та жорстокі репресії проти всіх нелояльних до окупантів і всіх релігійних меншин”, – заявив головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

Говорячи про мету візиту представників ВРЦіРО, він підкреслив: “Наше послання, яке ми привезли сюди: по-перше, подивіться на нас. Це справжня рада церков і релігійних організацій, на відміну від того, що є у деяких наших сусідів. Люди тут тому, що вони хочуть представляти когось, і їх не обирав уряд, вирішуючи, хто має бути представником”.

Українські релігійні діячі взяли участь в окремій нараді з цієї проблематики в Держдепартаменті США, де зустрілися з Рашадом Хусейном, Послом США з особливих доручень у справах міжнародної релігійної свободи. Делегати ВРЦіРО засвідчили, що в Україні залишається високий рівень релігійної свободи та жодна церква не була закрита. Натомість російська влада використовує релігію як інструмент пропаганди та примушує релігійні спільноти до співпраці з ФСБ, в тому числі на окупованих територіях.

“Ситуація в росії навіть гірша, ніж була за часів радянського союзу. Якщо комуністична влада була відокремлена від церкви через свою атеїстичну ідеологію, то тепер кремль тотально контролює всі церкви й релігійні організації в росії та використовує їх для пропаганди війни проти України. Тому російських релігійних діячів, які є співучасниками злочинів кремля, не слід сприймати лише як духовних осіб, натомість доцільно накласти на них санкції як на пропагандистів, які виконують замовлення кремля”, – наголосив митрополит Євстратій (Зоря), представник Православної Церкви України.

Цього ж дня українські релігійні діячі зустрілися з експертами Heritage Foundation, стратегічного дослідницького інституту США. Мова йшла про роль релігійної спільноти України у захисті цінностей демократії, верховенства права, свободи віросповідання, сімейних засад та інших консервативних цінностей.

Також окрема зустріч відбулася з керівництвом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У підсумку було досягнуто домовленості про розширення партнерства з релігійними спільнотами України для надання гуманітарної допомоги та реалізації освітніх проєктів на підтримку народу України, який страждає від російської агресії.

31 жовтня делегація ВРЦіРО зустрілася з американськими журналістами, експертами провідних дослідницьких центрів та сенатором США.

Українські релігійні діячі відповіли на запитання щодо законодавчих змін у сфері релігійної діяльності, передбачених проєктом № 8371. Зокрема, ще у квітні Всеукраїнська Рада Церков одностайно заявила про «неприпустимість діяльності в Україні будь-яких організацій, у тому числі релігійних, центри та керівництво яких знаходяться в російській федерації».

«Московська патріархія, на жаль, фактично є не релігійною організацією, а державною російською структурую для контролю за релігійним життям та для здійснення кремлівської політики. Саме тому пропонований в парламенті України закон – це спосіб захистити громадян нашої держави від зловживань релігійною свободою, оскільки росія використовує підконтрольні церкви і релігійні громади як інструменти гібридної війни», – пояснив митрополит Білоцерківський Євстратій.

Дискусія на цю тему відбулася в американському консервативному аналітичному центрі Hudson Institute за участі делегації ВРЦіРО та експертів із різних дослідницьких центрів США.

Відповідаючи на питання, що Україна вважатиме перемогою, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх зазначив, що передусім важливо змусити росію припинити зазіхати на територію України та обстрілювати мирне населення. Поступове звільнення всіх територій України до міжнародно визнаних кордонів 1991 року – це є базове завдання.

“Українці прагнуть справедливості та сталого миру. Це можливо лише тоді, якщо росія буде покарана за злочин агресії. Кожен російський воєнний злочинець повинен бути засуджений за злочини проти народу України, включаючи геноцид цивільного населення та цілеспрямоване руйнування храмів і молитовних будинків, що ми наразі спостерігаємо щодня”, – наголосив заступник старшого єпископа Української Євангельської Церкви Іван Русин.

Українські релігійні діячі розповіли про драматичне погіршення становища українських церков і релігійних громад на територіях, контрольованих російськими військовими. Про це йшла мова під час зустрічі з Чаком Грасслі, який служить сенатором від штату Айова з 1981 року та очолює підкомітет у Комітеті з фінансів Сенату США.

“Російська влада поширює ненависть проти українців та українських церков на окупованих територіях. Навіть Католицька Церква стала об’єктом для зневаги та розпалення ворожнечі в медіа, підконтрольних окупаційній владі. Водночас російські спецслужби намагаються встановити тотальний контроль за будь-якою релігійною діяльністю”, – підкреслив єпископ Віталій Кривицький, ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні.

Перебуваючи у Вашингтоні, делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала Меморіал жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років та вшанувала пам’ять українців, замордованих радянською владою.

Окрему зустріч українські релігійні діячі провели з Послом України в США Оксаною Маркаровою, яка прийняла делегацію ВРЦіРО у приміщенні посольства.

До складу делегації ВРЦіРО увійшли представники Православної Церкви України, Української Церкви Християн Віри Євангельської, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви в Україні, Церкви адвентистів сьомого дня в Україні, Української Євангельської Церкви, Об’єднання іудейських релігійних організацій, Духовного управління мусульман України та Українського Біблійного товариства, а також керівництва Інституту релігійної свободи.

За матеріалами ВРЦІРО