«Далека» війна на Близькому Сході близька для України. Українці побачили схожі паралелі між нападом «Хамасу» на Ізраїль і російським вторгненням в Україну. Наша держава засудила терористичні атаки ХАМАС проти Ізраїлю. Міністерство закордонних справ України висловило підтримку Ізраїлю в його праві захищати себе та свій народ. Президент України Володимир Зеленський жорстко засудив напад ХАМАСу на Ізраїль і провів паралелі з нападом росії на Україну. “Однакове зло, і тільки одна відмінність – там терористична організація, яка вдарила по Ізраїлю, тут – терористична держава, яка вдарила по Україні”, – заявив Зеленський, виступаючи 9 жовтня, через відеозв’язок на сесії Парламентської асамблеї НАТО. Глава української держави закликав до “глобальної єдності”, аби “зупинити зло”.

Перед українською науковою спільнотою нині постало завдання надзвичайної ваги та відповідальності – надати кваліфіковану оцінку, всебічний фаховий аналіз трагічних подій на Близькому Сході у їхньому взаємозв’язку з наявним глобальним протистоянням ліберально-демократичного та  авторитарно-ревізіоністського світів і на цій основі напрацювати практичні рішення й рекомендації для української дипломатії з метою сприяння врегулювання конфлікту.

Сьогодні в Інституті всесвітньої історії НАН України відбувся круглий стіл “Варварський напад Хамас на Ізраїль: уроки та наслідки”. В обговоренні взяли участь заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський, Директор Інституту Всесвітньої історії НАНУ, член-кореспондент НАНУ Андрій Кудряченко, Генеральний секретар Арабської ради в Україні, головний редактор інформаційного порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах, Голова Українського центру діалогу та комунікації, Голова Українсько-Арабської Ділової Ради Eмад Абу Алруб, інші представники мусульманської спільноти України, науковці Інституту всесвітньої історії НАН України та інших академічних установ, представники МЗС України.

У фокусі уваги учасників круглого столу була, зокрема, позиція України та інших країн світу щодо нових викликів сучасного ізраїльсько-палестинського протистояння, реакція мусульман на події ескалації конфлікту навколо Палестини.

«Україна є демократичною європейською державою, понад 20% населення якої складають національні меншини, яких за останнім переписом населення 2001 р. є близько 130. Всі вони як і етнічні українці, що складають більшість, мають право вільно висловлювати власну думку, зокрема, щодо подій міжнародної політики. Водночас Українська Держава в рамках реалізації своїх національних інтересів формує та імплементує власну зовнішню політику та офіційну позицію щодо різних аспектів міжнародної життя», – сказав заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

Він зазначив, що аналіз артикульованих позицій мусульманських спільнот України свідчить про їхню неоднорідність. При висвітленні конфлікту, окремі ресурси повністю розділяють офіційну позицію України, деякі інші тяжіють до позицій арабських держав. Втім, напруги серед мусульманських спільнот українського суспільства через відмінність поглядів, не спостерігається.

«У цьому зв’язку, – наголосив заступник Голови ДЕСС, – видається доречним посилити інформаційне висвітлення історії та природи конфлікту, його значення для сучасної системи регіональної й глобальної безпеки. Обізнаність суспільства може бути запорукою толерантного обговорення сенситивних тем, навіть за умов відмінності у поглядах».

Ігор Лоссовський зауважив, що позиції спільнот можуть не збігатися не лише між собою, але й з офіційною позицією України. Головне, щоб публічне висловлення цих позицій було толерантним, якомога більш об’єктивним та не ображало національних почуттів інших етнічних та релігійних спільнот. І важливо виходити зі спільного знаменника про те, що прояви тероризму та екстремізму є неприпустимими і мають суворо переслідуватися та каратися відповідно до закону.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС