18-19 грудня у Києві відбулася  дводенна нарада-семінар Державної служби України з етнополітики та свободи совісті: «Повертаючись до Європи: актуальні питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин і корінних народів». Співорганізатором заходу виступив спільний проєкт Ради Європи та Європейського союзу «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні».  

Представники Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА взяли участь у роботі наради-семінару спільно з  працівники структурних підрозділів обласних і Київської міської військової адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті, представники органів державної влади, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України, Офісу Ради Європи.

У фокусі зустрічі були актуальні питання законодавства  в сфері національних меншин (спільнот)  та його імплементації, євроінтеграційна політика держави та забезпечення прав національних меншин (спільнот), зокрема, реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини; питання релігійної свободи в Україні в умовах російської агресії, обговорено досвід ОДА/ОВА у реалізації повноважень в етнополітичній та релігійних сферах.

Нарада-семінар містила п’ять панелей, модераторами яких були Юлія Тищенко –  Голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень, керівник програм, Віктор Войналович – перший заступник Голови ДЕСС. 

ПАНЕЛЬ № 1 Євроінтеграційна політика держави та забезпечення прав національних меншин (спільнот). 

Процесуальний аспект переговорів про членство України в ЄС пояснив міжнародний експерт Ради Європи Александр Пейович.

Водночас заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський розповів про законодавчі аспекти забезпечення прав національних меншин (спільнот) (внесення змін до Закону України про національні меншини (спільноти) України,  Державну національно-культурну цільову програму «Єдність в розмаїтті» до 2034 року). 

Своїм досвідом у реалізації програми національно-культурного розвитку національних меншин на базі регіонів поділилися представники Одещини та Закарпаття. 

В ході ПАНЕЛІ № 2 «Реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини» спікери обговорили реалізацію прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини.

Начальник відділу співпраці з етнічними спільнотами ДЕСС Віктор Коврей схарактеризував Ромську Стратегію до 2030 та план заходів на її виконання. 

ПАНЕЛЬ № 3 Релігійна ситуація в Україні та державно-церковні відносини.

Презентуючи третю панель, Голова ДЕСС Віктор Єленський зупинився на головних «дійових особах» та характеристиках української моделі державно-церковних відносин, пріоритетних складових діяльності ДЕСС, які спрямовані на максимальне сприяння релігійним об’єднанням в їхній участі в обороні країни – підтримки соціально-гуманітарних проєктів, зміцнення і професіоналізації служби військового капеланства, адвокації на зовнішній арені, унеможливлення використання релігії на шкоду правам і свободам українських громадян.

Консультант з питань комунікацій, моніторингу та інституційного розвитку ДЕСС Устим Хаварівський, докладно розповів про всі законодавчі ініціативи у сфері релігії та свободи совісті за останні два роки й детально зупинився на проєкті закону № 8371 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”: меті, завданнях та ключових новелах.

В продовження дискусії про релігійний фронт, який має не лише зовнішні, але й серйозні внутрішні вияви, на прикладі практичної реалізації вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», розповів Ігор Салецький, начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації.

ПАНЕЛЬ № 4 Релігійна свобода в Україні в умовах російської агресії: питання взаємодії державних органів та релігійних організацій.

Четверта панель наради-семінару «Повертаючись до Європи: актуальні питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин і корінних народів» була присвячена питанню релігійної свободи в Україні в умовах російської агресії. До обговорення приєдналися представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій: Станіслав Носов – Головуючий у ВРЦіРО, президент Української уніонної конференції Церкви адвентистів сьомого дня, Євстратій (Зоря) – Митрополит Білоцерківський, Анатолій Козачок – старший єпископ УЦ ХВЄ, о. Олекса Петрів – протоієрей, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків Української Греко-Католицької Церкви. До поважних гостей приєднався також керівник Інституту релігійної свободи Олександр Заєць.

Релігійні діячі засвідчили важливість єднання зусиль релігійних та національних спільнот у протистоянні російській агресії та ідеології «русского міра».

Завершальною стала ПАНЕЛЬ № 5 Досвід ОДА/ОВА у реалізації повноважень в етнополітичній та релігійних сферах.

 Відповідальні працівники структурних підрозділів ДЕСС та обласних військових адміністрацій обговорили  питання взаємодії, алгоритму вирішення проблемних завдань спільної праці.