27 грудня  в приміщенні Вінницької обласної державної (військової) адміністрації під головуванням Першого заступника начальника ОВА Наталії Заболотної відбулося підсумкове засідання Ради національно-культурних товариств Вінниччини.

Відкриваючи засідання, Наталя Заболотна підкреслила що боротьба України за свою землю завжди була багатонаціональною. Повномасштабне військове вторгнення рф консолідувало громадян України різного етнічного походження у боротьбі за українську державність. Об'єднавшись проти спільного ворога, пліч-о-пліч воюють, волонтерять, працюють у різних сферах представники різних національних спільнот Вінниччини.

Про головні пріоритети діяльності національно-культурних товариств в умовах війни  поінформувала заступник начальника Управління – начальник відділу у справах національностей Алла Ратинська, а  взаємодію Вінницької ОВА  з Радою національно-культурних товариств в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України представив начальник Управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький.

Вперше у засіданні Ради НКТ Вінниччини взяв участь Голова державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, який представив роботу Державної служби України щодо створення та прийняття нових законодавчих актів про забезпечення прав національних меншин (спільнот) України.

У засіданні взяли участь голови 14 національно-культурних товариства, серед яких вперше були присутні представники трьох новостворених організацій. Від імені національно-культурних товариств виступила голова громадської організації «Рада національно-культурних товариств Вінниччини» Ріта Трахтенберг, яка запевнила, що етнонаціональні товариства Вінниччини й надалі будуть докладати багато зусиль у допомозі ЗСУ за ради приближення спільної перемоги.

На завершення засідання Наталя Заболотна від імені Сергій Борзов - голови Вінницької ОВА подякувала національно-культурним товариствам за потужну волонтерську діяльність кожної зі спільнот та чітку громадянську позицію, підкресливши: «Попри все найголовніше те, що ми розвиваємо взаєморозуміння та співпрацю між усіма національними спільнотами, які проживають на території Вінниччини. Бажання та прагнення усіх громадян, не залежно від їх етнічної, культурної, мовної або релігійної приналежності- перемога України та мир!»