План заходів передбачає забезпечення рівних прав і можливостей для ромів у всіх сферах суспільного життя, зокрема у сфері освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, праці та зайнятості, соціальної сфери, культури та мистецтва, а саме:

– актуалізація та деталізація статистичної інформації про ромську національну меншину України;

– забезпечення правового захисту та протидії дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини України, до якісної освіти;

– розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини України, до послуг у сфері охорони здоров’я;

– підвищення якості житлово-побутових умов для осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– забезпечення працевлаштування та підвищення рівня зайнятості осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– забезпечення соціального захисту осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– підтримка забезпечення культурної, мовної самобутності ромської національної меншини України.

Нагадаємо, що Стратегія сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року була схвалена Кабінетом Міністрів України 28 липня 2021 року, проте, була призупинена в березні 2022 року через повномасштабну війну в Україні. Війна змінила не тільки плани державних органів, а й долі мільйонів людей – багато ромів були змушені покинути свої домівки та шукати притулку в інших регіонах України або за кордоном. Внаслідок цього виконання багатьох заходів, передбачених Стратегією, було ускладнено або неможливо.

У липні 2023 року Кабінет Міністрів України відновив дію Ромської стратегії на період до 2030 року, адаптувавши її до нових реалій повномасштабної війни з рф. Реалізація Стратегії сприятиме покращенню становища ромів в українському суспільстві та їхній інтеграції до європейських цінностей і стандартів.

Світлина та текст: офіційний сайт ДЕСС.