Сьогодні, 27 січня, весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цього дня 1945 року війська Першого Українського фронту звільнили в’язнів одного із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.  Унаслідок геноциду, організованого нацистами, загинуло понад шість мільйонів євреїв. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України. Це були не лише люди однієї національності, а й представники різних культур, релігій і соціальних верств.

У резолюції ООН від 2005 року, якою запроваджено памʼятну дату, зазначено, що: «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, і буде завжди слугувати усім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження…».

Сьогодні, коли Україна протистоїть російській агресії, ми знову відчуваємо на собі всі жахи війни. Рашистські окупанти принесли смерть і руйнування на нашу землю. Ми боремося за свою свободу і незалежність, за право жити у мирі та демократії. 

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту має нагадати міжнародній спільноті про поняття колективної безпеки в сучасному світі, бо якщо в будь-якій його частині розпочинаються агресія й терор – загроза насправді існує для всіх.  

Вічна пам’ять мільйонам невинних жертв Голокосту.

Вічна пам’ять жертвам російської агресії в Україні.

Світлина та текст: офіційний сайт ДЕСС