У рамках проєкту Ради Європи “Боротьба з мовою ворожнечі в Україні” відбулося друге засідання технічного проєктного комітету, який реалізується як складова спільної програми Ради Європи та Європейського союзу “Партнерство заради належного врядування ІІІ”.

Проєкт покликаний посилити національні засоби правового захисту від мови ворожнечі, а також сприяти розвитку відкритості та єдності в розмаїтті українського суспільства.

Протягом першого року реалізації проєкту (березень 2023 року – березень 2024 року) було досягнуто значного прогресу. Зокрема, органи державної влади України покращили свою координацію та якість моніторингу щодо мови ворожнечі, а також посилили свою спроможність реагувати на дискримінацію та мову ворожнечі відповідно до європейських стандартів.

Важливість боротьби з мовою ворожнечі, особливо в контексті російської пропаганди, яка використовує цю тему для розпалювання ворожнечі, підкреслив Андрій Гнаповський, керівник відділу забезпечення діяльності Голови ДЕСС. “Протидія расизму та ксенофобії – один із пріоритетних напрямів діяльності держави у галузі охорони прав, свобод та інтересів громадян”, – зазначив він.

За його словами, Україна за декілька років ухвалила низку законодавчих актів, спрямованих на боротьбу з дискримінацією, расизмом та нетерпимістю, таких як “Ромська стратегія 2030”, Закон “Про національні меншини (спільноти)”, Закон “Про запобігання антисемітизму” та Закон “Про медіа”. Вони значно розширили перелік ознак, щодо яких не допускається мова ворожнечі. Також Державна служба України з етнополітики та свободи совісті в інклюзивному діалозі та з урахуванням інтересів національних меншин та корінних народів розробила Державну цільову національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» до 2034 року, яка має на меті посилити національні інструменти протидії мові ворожнечі, покращити координацію між державними органами та захистити групи, які найбільше потерпають від цієї проблеми.

Засідання технічного проєктного комітету стало свідченням стійкої прихильності України боротьбі з мовою ворожнечі та сприянню толерантності та повазі до різноманіття. Завдяки спільним зусиллям української влади, громадянського суспільства та міжнародних партнерів Україна зможе подолати виклики мови ворожнечі та пропаганди.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС